Zoeken

Spaanse publieke omroep onder vuur door kaart Marokko met Sahara

11 oktober 2023 - 23:00 - Wereld

©

De Spaanse linkse partij Izquierda Unida heeft in het parlement vragen gesteld over het gebruik van een kaart van Marokko inclusief de Sahara op de nationale televisiezender TVE. De publieke omroep heeft dit afgedaan als een "menselijke fout".

Enrique Santiago van Izquierda Unida nam het initiatief voor deze vraagstelling. Hij wilde van de interim-regering weten of er "instructies" aan TVE waren gegeven om deze specifieke kaart in het journaal te gebruiken. Bovendien vroeg Santiago "welke stappen de regering zal ondernemen om in de toekomst de uitzending van dergelijke informatie, die indruist tegen de VN-resoluties en het standpunt van Spanje over de Westelijke Sahara, te voorkomen."

Lees ook: Algerije voert strijd tegen wereldkaarten zonder Sahara (video)

De ophef begon toen het middagjournaal van TVE, tijdens een reportage over de organisatie van het WK-2030 door Spanje, Portugal en Marokko, een kaart van Marokko toonde die de Sahara omvatte. "Het is één ding dat Marokko probeert de aandacht te trekken door de WK-kandidatuur eerder aan te kondigen dan Spanje, Portugal of de FIFA zelf, maar het is iets heel anders om, door actie of nalatigheid, een illegale bezetting en eenzijdige plannen voor de toekomst van de Westelijke Sahara goed te keuren," reageerde Santiago.

Lees ook: Franse scholen in Marokko blijven kaart zonder Sahara gebruiken

El Independiente contacteerde de communicatiedienst van RTVE en kreeg te horen dat het een "menselijke fout" betrof die inmiddels was gecorrigeerd. Deze uitleg overtuigde het Spaanse publiek niet, waarbij wordt opgemerkt dat de Spaanse publieke omroep herhaaldelijk vergelijkbare "fouten" had gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team