Zoeken

Drama Saïdia: advocaat families slachtoffers bedreigd

11 september 2023 - 20:00 - Marokko

©

De families van Bilal Kissi en zijn neef Abdelali Mechaouer, beide doodgeschoten door Algerijnse kustwachters na op zee nabij Saïdia te zijn verdwaald, zoeken gerechtigheid. Hun Frans-Algerijnse advocaat meldt nu dat hij bedreigingen ontvangt.

Op 29 augustus opende de Algerijnse kustwacht het vuur op vier jonge Marokkaanse vakantiegangers op jetski’s die zich in Algerijnse wateren bevonden na te zijn verdwaald. Twee van hen, Bilal en Abdelali, werden gedood. Terwijl de Algerijnse overheid stelt dat er waarschuwingsschoten werden afgevuurd, spreekt een overlevende, Mohamed Kissi, dit tegen. Hij beweert dat de kustwachters wisten dat ze te maken hadden met verdwaalde vakantiegangers en toch het vuur openden.

Lees ook: Moord op Frans-Marokkanen in Algerije: Algerijnse versie tegengesproken

Na het incident heeft advocaat Hakim Chergui namens de families aangifte gedaan wegens moord. "Er is geen contact tussen Marokko en Algerije. We zijn bezig dit te vestigen. Aangezien Abdelali Marokkaans is, moet deze zaak worden behandeld door de Marokkaanse autoriteiten. Maar zij kunnen geen documenten opvragen, behalve via advocaten," legt Hakim Chergui uit.

Lees ook: Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

Terwijl het lichaam van Bilal is geborgen en begraven in zijn dorp Bni Drar in Oujda, bevindt het lichaam van Abdelali zich nog steeds in Algerije. "Ze hebben mijn hart bevroren," vertelt zijn moeder in een aangrijpende video. Chergui benadrukt het belang van gerechtigheid in deze zaak en zegt dreigementen te ontvangen. Hij merkt echter op dat er ook veel steunbetuigingen zijn, vooral uit Algerijnse hoek.

Bladna.nl