Zoeken

Pleidooi om straat te hernoemen naar vermoord Marokkaanse koppel in België

11 mei 2021 - 11:20 - Wereld

©

De oprichtster van de Habiba Ahmed Stichting (HAF), Kenza Isnasni, is de oudste dochter van het Marokkaanse echtpaar dat op 7 mei 2002 in het Belgische Schaarbeek door een extreem-rechtse sympathisant werd vermoord. Ze herhaalde vrijdag haar vraag om een deel van de straat waar de tragedie zich afspeelde, naar Habiba Ahmed te vernoemen. Zij riep ook op tot een herinneringsplicht tegen racisme.

Het is 19 jaar geleden dat Hendrik Vyt, een Vlaams Blok-aanhanger, zijn Marokkaanse buren in de Vanderlindenstraat 12 doodschoot. De familie Isnasni werd op 7 mei 2002 het slachtoffer van een racistische moord. De moordenaar schoot Habiba El Hajji, 45, en Ahmed Isnasni, 47, dood. De kinderen van het echtpaar, Walid en Yassine, werden gered door hun buurman Gérard Buyck. Deze racistische misdaad veroorzaakte consternatie in België. In 2020 richtte Kenza Isnasni, de oudste dochter van het vermoorde echtpaar, een vereniging op ter nagedachtenis van haar ouders. De Habiba Ahmed Stichting (HAF) is een burgervereniging die strijdt tegen racisme. Prinses Esmerelda van België is patrones van de stichting en de Frans-Rwandese rapper en schrijver, Gael Faye en de auteur en regisseur Dorcy Rugamba, zijn beschermheren van de stichting.

Op vrijdag, de herdenking van de tragedie van 2002, pleitte Kenza Isnasni opnieuw voor de vernoeming van een straat naar de slachtoffers. "De inwijding van een Habiba-Ahmed straat zou een sterk signaal zijn. Voor de herinnering is de naamgeving van een straat een pragmatische en symbolische erkenning van de bijdrage aan een samenleving, aan haar rijkdom, evolutie en geschiedenis, waarbij de visies uit het verleden en het heden elkaar kruisen," zei Isnasi. In 2018 had ze aan de gemeente Schaarbeek gevraagd om een deel van de straat waar de tragedie plaatsvond, de Habiba-Ahmedstraat te noemen. "In de tussentijd is er een pandemie uitgebroken, maar we hopen de besprekingen te kunnen hervatten," liet Kenza Isnasni weten.

Op 7 mei 2021 werd ook de website van HAF gelanceerd, samen met een oproep "Devoir de mémoire contre le racisme" (De verantwoordelijkheid om de herinnering tegen het racisme levend te houden), meldt Belga. "We roepen alle burgers op zich aan te sluiten en het te ondertekenen", legt Kenza Isnasni uit. "Dit initiatief, dat oproept tot waakzaamheid en erkenning, wil mensen samenbrengen."

Bladna.nl