Zoeken

Belgische Prinses Esmeralda wordt patrones van de Habiba-Ahmed Stichting

10 mei 2021 - 10:40 - Wereld

©

Prinses Esmeralda van België, halfzuster van Koningen Boudewijn en Albert II, tante van Koning Filip, betuigt haar steun aan de actie van Kenza Isnasni, één van de overlevenden van de racistische moord die op 7 mei 2002 in Schaarbeek plaatsvond.

Precies 19 jaar geleden drong Hendrik Vyt, een notoire Vlaams Blok-sympathisant, in de Vanderlindenstraat 121 met een pistool in de hand het huis binnen van zijn Marokkaanse buren, de familie Isnasni. Hij schoot de ouders, Habiba El Hajji, 45, en Ahmed Isnasni, 47, dood. Hij schoot ook op de kinderen, Walid en Yassine, maar die konden door hun buurman Gérard Buyck van de dood worden gered. Hendrik Vyt stak vervolgens het huis in brand. Hij stierf aan vergiftiging. Een dubbele racistische misdaad die het hele land schokte.

Sindsdien werkt Kenza Isnasni, de oudste dochter, onvermoeibaar aan het in leven houden van de herinnering. Naast een jaarlijkse herdenking, vroeg ze in 2018 aan de gemeente Schaarbeek dat een deel van de straat waar de tragedie plaatsvond, de straat Habiba-Ahmed wordt. Vorig jaar richtte zij de Habiba Ahmed Stichting op, die zich ten doel stelt racisme te bestrijden. Dit jaar is het de lancering van een website en een oproep "Devoir de mémoire contre le racisme" (De verantwoordelijkheid om de herinnering levend te houden). "We roepen alle burgers op zich aan te sluiten en het te ondertekenen", legt Kenza Isnasni uit. "Dit initiatief, dat oproept tot waakzaamheid en erkenning, wil mensen samenbrengen."

Het is in deze context dat Prinses Esmeralda van België ermee heeft ingestemd één van de beschermers te worden van het comité van sponsors van de stichting. "7 mei 2002 heeft ons op tragische wijze bewezen dat haatdragende en gewelddadige woorden en toespraken tot criminaliteit kunnen leiden," aldus het lid van de koninklijke familie. "Vandaag de dag nemen dergelijke uitspraken en retoriek over de hele wereld toe. Het is dringend nodig dat wij hen aan de kaak stellen, dat wij niet racistisch zijn maar antiracistisch. Het doel van de stichting is dialoog, vrede en begrip tussen verschillende gemeenschappen".

Voor de prinses is de herinneringsplicht noodzakelijk om de "afschuwelijke misdaad" van 7 mei 2002 niet te vergeten. Die vond plaats kort na de nederlaag van Jean-Marie Le Pen, voorzitter van het Front National, bij de Franse presidentsverkiezingen. "Haat kan haat niet verdrijven. Alleen liefde kan dat", besluit Esmeralda, die bekend staat om haar antiracistische en milieubewuste houding. Zij heeft samen met Adelaïde Charlier het boek "Quel monde pour demain?" gepubliceerd. Vorig jaar, te midden van de "Black Lives Matter"-golf, riep zij het paleis op zich te verontschuldigen voor de misdaden die zijn begaan tijdens de kolonisatie van Congo door Leopold II.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team