Zoeken

Mohamed Katir blikt terug op strijd voor Spaanse nationaliteit

10 juli 2022 - 10:00 - Sport

©

Mohamed Katir, een Spaanse atleet van Marokkaanse afkomst, moest ruim vier jaar wachten alvorens de Spaanse nationaliteit te verkrijgen. Andere atleten kregen hun staatsburgerschap al acht maanden na hun aanvraag. Wat is de reden voor deze ongelijke behandeling?

De 24-jarige Mohamed Katir kaartte afgelopen weekend opnieuw zijn strijd aan om de Spaanse nationaliteit te verkrijgen. "Ik won het nationaal kampioenschap vier jaar op rij, maar kon de medaille niet opeisen. Ik voelde me heel slecht. Ik heb uren gehuild na het winnen van mijn eerste gouden medaille op de 5000 meter, tijdens een Spaans kampioenschap," zegt de in Marokko geboren atleet.

Lees ook: Mohamed Katir: "Ik ben geen Marokkaanse atleet, ik vertegenwoordig Marokko niet"

Katir is geboren in Ksar El-Kebir en kwam als kind naar Mula (Murcia). In 2015 vroeg hij op 17-jarige leeftijd tevergeefs voor het eerst het Spaanse staatsburgerschap aan. Hij bleef in Spanje wedstrijden winnen, maar mocht nooit op het podium klimmen. Hij stapte uiteindelijk naar de rechter om de Spaanse nationaliteit aan te vragen op basis van inwonerschap. Eind 2019 werd dit hem uiteindelijk toegekend.

Mohamed Katir is de huidige Spaanse recordhouder op de 1500, 3000 en 5000 meter. Dat zijn allemaal prestaties die hij leverde in 2021, het eerste jaar dat hij als Spanjaard meedeed. De atleet van Marokkaanse afkomst is niet de enige die zich in deze situatie bevindt. "Er zijn veel atleten die hetzelfde meemaken, ze zijn heel goed maar hebben de nationaliteit niet en kunnen daarom niet meedoen aan grote kampioenschappen," zegt hij.

Lees ook: Mohamed Katir, nieuwe fenomeen van de Spaanse atletiek

"Er zijn inderdaad veel atleten in deze situatie, ik wou dat het sneller ging, maar deadlines zijn deadlines. Wij proberen hen te helpen. Ook Katir heeft ons om die hulp gevraagd, maar het gaat nu eenmaal om een administratieve kwestie", verklaart Raúl Chapado, voorzitter van de Spaanse atletiekfederatie.

Bladna.nl