Zoeken

Samir Azzouz in Nederland veroordeeld voor financiering IS-vrouwen

2 september 2022 - 15:40 - Wereld

©

De Nederlandse jihadist en voormalig Hofstadgroep-lid Samir Azouz, is woensdag veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden voor zijn financiële hulp aan 25 vrouwen van Daesh. Hij hielp vrouwen ook ontsnappen uit detentiekampen in Syrië.

Volgens de rechtbank in Rotterdam droeg Samir Azouz met de ruim 100.000 dollar die hij inzamelde, bij aan het financieren van een terroristische organisatie. "U hielp vooral vrouwen die waren verbonden aan IS. En u heeft niet onderzocht of die vrouwen afstand hadden genomen van IS. U voelde een sterke drang om de vrouwen en kinderen te helpen. Maar u had ook geld kunnen geven aan de hulporganisaties in de kampen", aldus de rechter geciteerd door het AD.

Lees ook: Bekende Nederlandse jihadist Samir A. komt vrij

De rechtbank veroordeelde de 36-jarige Samir A. voor terrorismefinanciering en niet voor het lidmaatschap van een terroristische organisatie. "We kunnen niet met zekerheid concluderen dat u met uw inzamelingen gehoor gaf aan een oproep van IS. Er waren meerdere inzamelingsacties voor de vrouwen en kinderen, van verschillende organisaties." Hij kreeg daarom een fors lagere straf dan de zes jaar cel die het Openbaar Ministerie in juli tegen tegen hem eiste. "Samirs streven naar het martelaarschap dat hij in het verleden kende, heeft nu alleen een andere vorm gekregen", zei de officier van justitie.

De Rotterdammer werd twee jaar geleden opgepakt en stelt nog steeds dat hij slechts humanitaire hulp bood, omdat de Nederlandse overheid de vrouwen en hun kinderen in de kampen in Syrië aan hun lot overliet. Hij zamelde in 2019 en 2020 in totaal 107.000 dollar in, dat hij via ondergrondse bankiers naar 25 voornamelijk Nederlandse vrouwen stuurde, die vastzaten in Syrische detentiekampen.

Lees ook: Syriëgangster Fatima H. krijgt Nederlanderschap terug

Het is niet het eerste feit op zijn kerfstok. Azouz probeerde op zijn 17e naar Tsjetsjenië te reizen om zich daar aan te sluiten bij lokale jihadistische milities en kwam in 2004 in beeld als lid van de Hofstadgroep, een destijds berucht netwerk van radicaalislamitische jongeren. In 2008 werd hij veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf, om na zijn vrijlating in 2013 opnieuw terug te keren naar de Nederlandse jihadscene.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team