Zoeken

Pedro Sanchez in mei in Rabat verwacht

31 maart 2022 - 19:00 - Wereld

©

De Spaanse regeringsleider Pedro Sanchez zal naar verwachting pas in mei voor het eerst afreizen naar Marokko, na zijn besluit om het autonomieplan voor de Sahara te steunen, om zijn politieke partners, die het besluit hadden veroordeeld, de tijd te geven om het nieuw standpunt van Spanje te accepteren.

Het bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat om een nieuwe fase in de betrekkingen met Marokko in te luiden, zal niet voor mei plaatsvinden. Bronnen in Moncloa vertelden het dagblad Ok Diario dat de Spaanse regeringsleider een ontmoeting met Koning Mohammed VI een paar weken wil uitstellen om zijn politieke partners (Podemos, ERC en EH Bildu), die zijn gewijzigde standpunt over de Sahara afwijzen, gunstig te stemmen.

Lees ook: Sahara: Pedro Sanchez geeft "fouten" toe

José Manuel Albares, Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, reist zoals gepland deze week naar Marokko. Hij wordt op vrijdag 1 april in Rabat verwacht. Hij zal er onder meer het tweede bezoek van Pedro Sanchez aan Rabat voorbereiden. De Spaanse premier bezocht Marokko een eerste keer in november 2018.

De wijziging van het standpunt over de Sahara vormt geen garantie voor de territoriale onschendbaarheid van Spanje, aangezien Mohammed VI geen enkele formele toezegging in die richting heeft gedaan, aldus sommige bronnen. Zij wijzen erop dat Spanje deze historische wending heeft gemaakt zonder dat Marokko daar iets tegenover heeft gesteld. In hun ogen is de diplomatieke prijs te hoog om zich uitsluitend te beperken tot het normaliseren van de betrekkingen.

Lees ook: Polisario wil Pedro Sanchez voor Internationaal Strafhof brengen

De Sahara-kwestie is altijd de oorzaak geweest van spanningen tussen Marokko en Spanje. De spanningen liepen nog op na de ziekenhuisopname van Polisario-leider Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis in april vorig jaar en de daaropvolgende invasie van migranten in Sebta in mei.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team