Zoeken

Omar Hilale haalt hard uit naar Algerijnse ambassadeur

20 mei 2024 - 11:00 - Marokko

©

De Marokkaanse ambassadeur bij de VN, Omar Hilale, heeft de handelingen van zijn Algerijnse collega Amar Benjama tijdens het debat over de Sahara in het C24-seminar in Caracas, Venezuela, veroordeeld.

"De C24-vergaderingen waren altijd een ruimte voor vrije meningsuiting die door iedereen werd gerespecteerd," aldus Hilale. "Maar in plaats van mijn vragen over de verantwoordelijkheid van zijn land in het geschil over de Sahara te beantwoorden, heeft mijn Algerijnse collega een delegatie geterroriseerd om de simpele reden dat ze de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara verdedigden."

Lees ook: Marokko en Algerije botsen bij de VN over de Sahara

Omar Hilale benadrukte dat "de Algerijnse diplomatieke terreur bekend is bij bevriende delegaties die de territoriale integriteit van het koninkrijk steunen, zowel in de C24 als in de Vierde Commissie en de Algemene Vergadering in New York, inclusief in hun respectieve hoofdsteden, en helaas vandaag ook in Caracas." De Marokkaanse diplomaat aarzelde niet om Benjama met zijn handelingen te confronteren. "We zijn hier niet in Algiers, ambassadeur," zei hij.

De Marokkaanse diplomaat bekritiseerde Algerije ook voor zijn inmenging in de soevereine beslissingen van staten, zijn chantage van bevriende landen die in de Veiligheidsraad worden onderzocht en van wie het verlangt dat ze hun standpunt over de kwestie van de Sahara veranderen in ruil voor zijn steun.

De ambassadeur ging ook in op de verwarring die de Algerijnse diplomaat creëerde tussen de kwestie van de Sahara en die van Palestina, en op zijn tendentieuze uitspraken over de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. "U beroept zich erop Palestina in de Veiligheidsraad te verdedigen, dat is uw rol als vertegenwoordiger van de Arabische landen in dit orgaan, maar u verbiedt uw volk om te demonstreren voor Palestina, omdat u bang bent voor het Algerijnse volk wanneer het de straat op gaat. In tegenstelling tot u worden demonstraties ter ondersteuning van de bevolking van Gaza in Palestina in het Koninkrijk Marokko op geen enkele wijze beperkt."

Lees ook: Sahara: Omar Hilale haalt uit naar Algerije (video)

"In Algerije is er geen vrijheid van meningsuiting, geen bewegingsvrijheid en geen vrijheid van vergadering. Alle mensenrechtenorganisaties zijn ontbonden. Uw land heeft onlangs de meest liberticide wetboek van strafrecht afgekondigd, dat elke persoon die simpelweg zijn mening uitspreekt kan veroordelen tot 30 jaar gevangenisstraf. En u komt naar Caracas om lessen te geven over zelfbeschikking, vrijheid en onafhankelijkheid."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team