Zoeken

Bourita hekelt overdreven aandacht voor Sahara-kwestie in Algerije (video)

9 februari 2021 - 14:40 - Marokko

©

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, hekelt de hoeveelheid aandacht die er in buurland Algerije wordt besteed aan de Sahara-kwestie. Volgens de minister is het onderwerp voor Algerije een "echte nationale zaak" geworden

"De afgelopen weken besteedde het officiële APS-bureau zeven keer per dag aandacht aan de Sahara-affaire. Met andere woorden, meer dan wat het zou moeten besteden aan interne Algerijnse kwesties", vertelde Bourita afgelopen zondag tijdens een persconferentie in Rabat aan het einde van het virtuele topoverleg van de Afrikaanse Unie (AU).

De minister meldde ook dat Marokko meer dan 50 officiële Algerijnse verklaringen over de Marokkaanse Sahara voorbij heeft zien komen. Het gaat om verklaringen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het leger, de politieke partijen, het parlement en preken in moskeeën.

Bourita is van mening dat de Sahara-kwestie een "obsessie" is geworden voor Algerije en dat ze er een "echte nationale zaak" van hebben gemaakt. In rest van de Maghreb landen wordt enigszins verbaasd gereageerd over de mate waarin Algerije de kwestie gebruikt om de aandacht van interne kwesties af te leiden. "In Algerije is nog nooit een conflict op dezelfde manier uitgebuit, ook niet dat van de Palestijnse zaak", zei Bourita.

De minister ziet in de media-aandacht in Algerije voor de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, het bewijs dat het buurland een belanghebbende partij is in de kwestie en niet een neutrale waarnemer, zoals het land zelf claimt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team