Zoeken

Sahara: Golfstaten verklaren steun aan Marokko

29 januari 2022 - 11:40 - Wereld

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken heeft woensdag overleg gehad met de secretaris-generaal van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) Nayef Falah Al-Hajraf over de stand van de samenwerking tussen Marokko en de organisatie.

Tijdens de ontmoeting, die via videoverbinding plaatsvond, hebben beide partijen hun waardering uitgesproken voor de resultaten die onder het leiderschap van Koning Mohamed VI en zijn ambtgenoten van de Golfstaten zijn bereikt, aldus een verklaring van het ministerie.

Lees ook: Samenwerkingsraad Arabische Golfstaten erkent Marokkaanse Sahara

Nasser Bourita maakte van de gelegenheid gebruik om hen te bedanken voor hun gezamenlijke en resolute houding ten opzichte van het koninkrijk, vooral ten gunste van de Marokkaanse Sahara, conform de besluiten die zijn genomen tijdens de 42ᵉ zitting van de Hoge Raad van de GCC die op 14 december jl. in Riyad plaatsvond.

De secretaris-generaal van de GCC verklaarde nogmaals dat de Raad Marokko steunt in zijn soevereiniteit over de Sahara en zijn territoriale onschendbaarheid, en van oordeel is dat dit artificiële regionale conflict niet kan worden geregeld buiten het kader van de soevereiniteit en de territoriale onschendbaarheid van Marokko.

Betreffende de versterking van het partnerschap tussen beide partijen herhaalde Nasser Bourita dat het koninkrijk bereid is te blijven samenwerken met het secretariaat-generaal van de GCC en de Golfstaten om de fundamenten te leggen voor een nieuwe fase van kwalitatieve samenwerking die gericht is op het verzekeren van de duurzaamheid en gunstig partnerschap voor de versterking van de politieke, economische, handels- en humanitaire betrekkingen.

Lees ook: Marokko speelde rol in verzoening Golfstaten

De minister was ook ingenomen met de overeenkomsten en aanhoudende solidariteit tussen Marokko en de GCC-staten, en veroordeelde andermaal de aanhoudende aanvallen van Houthi-milities en hun aanhangers op civiele en economische voorzieningen in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team