Zoeken

Marokko speelde rol in verzoening Golfstaten

10 januari 2021 - 22:00 - Wereld

©

De landen van het overlegorgaan voor de Golfstaten, GCC, hebben Marokko geprezen voor de neutrale positie die het koninkrijk heeft ingenomen tijden de Golfcrisis. Na drie jaar van onenigheid hebben de GCC-landen zich met elkaar verzoend en hebben ze gezamenlijk hun steun uitgesproken voor de soevereiniteit van Marokko over de Sahara.

In de slotverklaring van de 41ste GCC-top die plaatsvond in Saudi-Arabië, werd Marokko een strategische en betrouwbare partner genoemd. Ook hebben de landen in de Golfregio hun steun uitgesproken voor de militaire actie van het Marokkaanse leger om het vrije verkeer van personen en goederen in de bufferzone van El Guerguerat te herstellen. Volgens de krant Al Ahdath Al Maghribia keuren de leiders van de Golfstaten alle acties die het commerciële verkeer in Guerguerat belemmeren af.

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring laten weten verheugd te zijn over de "positieve ontwikkelingen in de betrekkingen tussen Saudi-Arabië en Qatar en de ondertekening van de verklaring van Al- Ula ter gelegenheid van de 41e Top van de Samenwerkingsraad van de Golf". Marokko meent dat de resultaten van het topoverleg "het begin zijn van het opbouwen van wederzijds vertrouwen en het overwinnen van deze crisis om de eenheid binnen de Golffamilie te consolideren."

In de slotverklaring van de 41e GCC-top staat tevens vermeldt dat de GCC de gemeenschappelijke waarden wil behouden die gebaseerd zijn op het islamitische geloof, de Arabische cultuur en het gemeenschappelijke lot dat de volkeren verenigt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team