Zoeken

Sahara: Daesh bekritiseert Marokko en Polisario

9 december 2020 - 09:00 - Marokko

©

Na de recente vijandigheden tussen Marokko en de Polisario, beschuldigt de terreurgroep Daesh de twee partijen van afvalligheid.

De terreurorganisatie beschuldigt Marokko van afvalligheid in een brief gepubliceerd in haar krant Al Nabae, omdat het koninkrijk "beweert dat de strijd van haar leger" in de Sahara een jihad is. Maar Rabat maakt nooit gebruik van religieuze argumenten in verband met conflicten. De terreurgroep verwees waarschijnlijk naar de reactie van Mohamed Al Fizazi, imam en ex-salafistische gedetineerde, in de context van de aanslagen van 16 mei in Casablanca. Hij was toen van mening dat het sterven op die plek neerkwam op een martelaarsdood, meldt website El Español.

Daesh bekritiseert ook de Polisario van het mobiliseren van zijn imams om fatwa’s uit te vaardigen, terwijl ze in werkelijkheid een "afvallige sekte" zijn die religie probeert te instrumentaliseren voor het verdedigen van andere belangen. De jihadistische groep lijkt hiermee te verwijzen naar de preken die werden gehouden tijdens de gebeden op vrijdag 13 en 20 november in de moskeeën van de Sahrawi-vluchtelingenkampen van Tindouf, in het zuiden van Algerije, waar het hoofdkantoor van de Polisario is gevestigd.

Geconfronteerd met de acties van Polisario-milities in de bufferzone van Guerguerate in de Marokkaanse Sahara, gaf Koning Mohammed VI opdracht tot een militaire interventie. De Royal Armed Forces kwamen op 13 november tussenbeide om de stroom van goederen en mensen veilig te stellen. Ze slaagden er ook in om de Polisario-milities op de vlucht te jagen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team