Zoeken

Sahara: Algerijnse minister valt Marokko en Spanje aan

31 maart 2021 - 18:40 - Marokko

©

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken bracht maandag een werkbezoek aan Madrid en maakte van de gelegenheid gebruik om Marokko subtiel aan te vallen, gebruikmakend van de Sahara-kwestie. Sabri Boukadoum werd ontvangen door zijn Spaanse ambtgenoot Arancha González Laya.

Tijdens een persconferentie legde de Spaanse minister uit dat de ontmoeting met de Algerijnse minister was toegespitst op bilaterale kwesties zoals immigratie, terrorisme of samenwerking op energiegebied, waar haar Algerijnse ambtgenoot herhaaldelijk heeft geprobeerd om de Sahara-kwestie op tafel te leggen.

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken gaf eerst kort commentaar op de "recente ontwikkelingen in de Westelijke Sahara", waarbij hij een amalgaam maakte van Libië, de Sahel en het Midden-Oosten. Een verklaring waarop Arancha Gonzalez Laya geen commentaar gaf. Een Algerijnse journalist probeerde op de vraag terug te komen waarop de Spaanse minister onomwonden antwoordde dat "het standpunt van Spanje ongewijzigd blijft: het land verdedigt een politieke, rechtvaardige en op onderhandelingen gebaseerde oplossing onder auspiciën van de VN". De bewindsvrouw benadrukte dat Spanje hoopt op de spoedige benoeming van een persoonlijke gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de Sahara.

Wat de Sahara betreft, heeft Sabri Boukadoum in een interview met het dagblad El Pais nogmaals bevestigd dat het "een kwestie is van dekolonisatie die door middel van zelfbeschikking moet worden opgelost". Gevraagd naar de situatie in de Sahara, antwoordde Boukadoum dat "we de ene na de andere resolutie aannemen... die tot niets leiden, behalve een blokkade en we weten wie daarvoor verantwoordelijk is. Sommige landen besteden hun tijd aan beledigen". Hij voegde eraan toe dat "Spanje een historische verantwoordelijkheid heeft, het kan zich niet achter de Verenigde Naties blijven verschuilen. Het heeft een bijzondere verantwoordelijkheid en moet ingrijpen".

Bladna.nl