Zoeken

8 jaar in coma: Saadia’s gevecht voor haar zoon (video)

9 juni 2023 - 09:00 - Wereld

©

Samir Nesmy verkeert al acht jaar in een vegetatieve toestand na een aanrijding op 22 april 2015, door een auto op de Cuesta Parisiana in Sebta. Hij wordt nu eindelijk overgeplaatst vanuit het ziekenhuis van Sebta naar Murcia om betere zorg te kunnen krijgen. Zijn moeder, Saadia Hmaity, heeft al die tijd aan zijn bed gestaan.

Samir is van Marokkaanse afkomst en stak elke dag de Tarajal grens over om als stoffeerder te werken en zijn moeder te kunnen helpen. Maar sinds een ongeluk in 2015 is de 40-jarige gekluisterd aan een bed in het ziekenhuis van Sebta. Het Spaanse ministerie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie heeft hem en zijn moeder, Saadia, net een individuele tijdelijke verblijfsvergunning in Spanje gegeven. Samir en Saadia zijn woensdag met een ambulance van het Rode Kruis naar Murcia gebracht, meldt El Faro de Ceuta.

Lees ook: Marokkaanse vrouw waakt al 5 jaar over zoon in coma in Sebta (video)

De familie van Samir vecht al jaren bij de rechter voor de overplaatsing naar het schiereiland. Het ongeluk is nooit onderzocht en de zaak werd geseponeerd. De familie heeft ook veel moeilijkheden overwonnen om de documenten te verkrijgen die nodig waren om de overplaatsing van Samir naar het schiereiland mogelijk te maken. Het was een langdurig proces. "Dank aan iedereen die me heeft geholpen," zei een emotionele Saadia, die haar zoon geen minuut achterliet in die kamer in het ziekenhuis van Sebta.

"Ik strijd al acht jaar dag en nacht aan de zijde van Saadia. Ze is een moedige moeder van wie ik veel heb geleerd. Ze is een vechtende moeder", zei Malika, een vrijwilligster bij de Spaanse Kankervereniging, die haar dankbaarheid uitsprak aan alle verenigingen en het ziekenhuispersoneel voor hun steun aan Samir en zijn moeder. "We zijn iedereen in Sebta dankbaar. Het leek onmogelijk, maar het is ons godzijdank gelukt", voegde Khaddouj, een andere vrijwilliger van de vereniging, eraan toe.

Lees ook: Spaanse senator wil Marokkaanse comapatiënt uit ziekenhuis (video)

Advocaat Francisco José Rodríguez initieerde en volgde alle procedures tot een paar maanden geleden, toen hij de tijdelijke verblijfsvergunning verkreeg van de staatssecretaris voor Migratie. Maar Samir en zijn moeder bleven tot deze woensdag in het ziekenhuis in Sebta, omdat hun Marokkaanse paspoorten waren verlopen. In Murcia zal Samir kunnen genieten van gespecialiseerde zorg om zijn gezondheid te verbeteren, bijna acht jaar na het ongeval. In juni 2021 verklaarde de rechtbank van eerste aanleg van Sebta hem onbekwaam en plaatste hem onder voogdij van zijn moeder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team