Zoeken

Ryanair revolutioneert Marokkaans luchtruim en mikt op toppositie

20 maart 2024 - 08:00 - Economie

©

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zet fors in op Marokko in haar ambitieuze groeiplan. Met meer dan 300 miljoen passagiers in 2035 als doel, breidt Ryanair haar netwerk uit met vluchten vanuit diverse Europese steden, waaronder Barcelona en Murcia, naar Marokko.

Ryanair gaat een nieuwe basis in Tanger openen met twee vliegtuigen, 60 nieuwe banen creëren en deze zomer 35 nieuwe routes openen: 11 binnenlandse en 24 internationale vluchten – voor een investering van 1,3 miljard euro, meldt Eleconomista. Deze vluchten passen in het ambitieuze groeiplan van Ryanair, met als doel om in 2035 de grens van 300 miljoen passagiers te doorbreken. "Dit jaar openen we onze eerste elf nationale routes en vliegen we vanuit 17 Europese landen naar Marokko, dankzij de Open Sky-regeling van de Europese Unie. We worden de grootste luchtvaartmaatschappij en halen Royal Air Maroc in," aldus Michael O’Leary, algemeen directeur van Ryanair, in januari op een persconferentie.

Lees ook: Ryanair versterkt aanwezigheid in Marokko met binnenlandse routes

De 24 nieuwe internationale routes verbinden onder andere Barcelona met Beni Mellal en Tanger, Zaragoza met Fez, Murcia met Marrakech, en Lanzarote en Tenerife Zuid met de Canarische Eilanden. De komst van Ryanair is ook ingegeven door de naderende FIFA Wereldbeker 2030 die Marokko samen met Spanje en Portugal organiseert. "Ryanair steunt de ontwikkeling van de toeristische infrastructuur in Marokko in aanloop naar het WK en moedigt de Atlas Leeuwen aan. Samen blijven we de infrastructuur, connectiviteit en toerisme in Marokko stimuleren," zegt Eddie Wilson, CEO van Ryanair, in een persbericht.

In totaal zullen 14 Ryanair-vliegtuigen in Marokko gestationeerd worden: 7 in Marrakech, 3 in Fez, 2 in Agadir en 2 in Tanger. De luchtvaartmaatschappij streeft ernaar om 5 miljoen passagiers te vervoeren op binnenlandse en internationale vluchten, wat een groei van 33% betekent ten opzichte van boekjaar 2023. Om dit te realiseren in het hoogseizoen, zal Ryanair meer dan 1100 vluchten per week aanbieden op 175 verschillende routes van en naar 12 Marokkaanse steden, waaronder Casablanca, Rabat en Marrakech.

Lees ook: Ryanair breekt prijzen in Marokko

In december 2023 gaf de Marokkaanse regering Ryanair groen licht om vanaf de komende zomer binnenlandse vluchten uit te voeren. De Ierse low-costmaatschappij wordt daarmee de derde luchtvaartmaatschappij die in Marokko actief is, na Royal Air Maroc en de Emirati-maatschappij Air Arabia. Marokko is het vierde land buiten Europa met de meeste Europese vluchten, een positie die het land verwierf na toetreding tot de European Organisation for the Safety of Air Navigation (Eurocontrol).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team