4 december 2024 - 19:40 - Economie
Rusland is van plan om bijna een miljoen ton tarwe aan Marokko te leveren in het seizoen 2024-2025. Dit ambitieuze doel werd bekendgemaakt door Edouard Zernine, voorzitter van de Russische Unie van Graanexporteurs en -producenten (Rusgrain Union).
Zernine vertelde aan persbureau Interfax dat Rusland de belangrijkste tarweleverancier van Marokko wil blijven. "Ons doel voor dit seizoen is om ongeveer een miljoen ton tarwe naar Marokko te exporteren, en in de toekomst willen we 1,5 miljoen ton per jaar bereiken", aldus Zernine.
Lees ook: Tarwe: Marokko shopt in Rusland
Deze aankondiging volgt op de ondertekening van een overeenkomst in Casablanca tussen de Russische Unie van Graanexporteurs en de Marokkaanse Federatie van Graanhandelaren. "Deze overeenkomst formaliseert de afspraken die dit seizoen zijn gemaakt tussen Russische graanexporteurs en Marokkaanse graanhandelaren, die optreden als importeurs en distributeurs van tarwe voor de molenaars", legde Zernine uit.
Lees ook: Marokko bij zes grootste tarwe-importeurs ter wereld
Hij benadrukte dat de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) een belangrijke afzetmarkt is voor Rusland. Marokko is daarbij een betrouwbare partner en "een van onze prioritaire markten", aldus Zernine. "Sinds het begin van het seizoen heeft Rusland al 650.000 ton tarwe naar Marokko geëxporteerd, een aanzienlijke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar", onthulde hij. Rusland, de grootste exporteur van tarwe ter wereld, heeft Frankrijk in augustus 2024 ingehaald als belangrijkste tarweleverancier van Marokko.
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Essaouira beste kuststad van Marokko
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse hotels volgeboekt in 2024
Huurauto belandt in rivier in Martil, inzittenden gevlucht
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse export watermeloen keldert
Emiraten willen investeren in handelsvloot Marokko
Economische groei: Marokko’s verwachtingen
Marokkaanse banken in de problemen ondanks belastingamnestie
Europese Ontwikkelingsbank investeert 530 miljoen euro in Marokko