Zoeken

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb geeft uitleg na ophef over ramadan-uitspraak

24 maart 2021 - 16:00 - Wereld

©

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei maandagavond dat de Ramadan botst met de avondklok als die medio april nog van kracht is. Voor heel veel mensen zou het dan volgens hem ingewikkeld worden om zich aan de maatregelen te houden. Hij verduidelijkt dat hij met zijn uitspraak nooit heeft gepleit voor een uitzonderingspositie voor moslims.

De uitspraak van burgemeester Aboutaleb leidde tot veel verontwaardiging, met name in de Rotterdamse politiek. Leefbaar Rotterdam interpreteerde de uitspraken als ’een soort vrijbrief’ aan moslims om zich niet aan de regels te houden en ook de PVV is woest en gaat in de Kamer schriftelijke vragen stellen over de uitspraak van de burgemeesterd.

Aboutaleb reageert op zijn beurt boos op de beschuldigingen. "De suggestie is faliekante onzin. Het is een uitleg van mensen met een kwade wil", zegt hij in het AD. De burgemeester maakt zich wel zorgen over de handhaving van de avondklok als het nog licht is en veel mensen nog buiten zijn. "Om 21.00 uur ’s avonds is het straks nog volop licht", legt hij uit. "Bij mooi en warmer weer blijven veel mensen langer buiten. Handhaven is dan niet te doen, net als het ook niet te doen was vorig jaar zomer toen het strand bij Scheveningen zo vol was dat 1,5 meter afstand houden echt niet meer kon."

Aboutaleb zegt enkel terloops aangegeven te hebben dat het over enkele weken ook Ramadan is. Vorig jaar riep hij moslims juist herhaaldelijk op tot goed gedrag met het verzoek niet naar de moskee te gaan tijdens de Ramadan en later ook met de oproep om het Suikerfeest en Offerfeest in kleine kring te vieren.

Toch is ook een deel van de moslimgemeenschap verontwaardigd over de uitspraken van de burgemeester. Hij suggereert volgens hen dat moslims zich niet aan de regels kunnen houden terwijl zij juist volop hun best doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team