Zoeken

Rotterdammer Jamal koopt schulden van jongeren af

19 juni 2024 - 09:40 - Wereld

©

In Nederland kampen meer dan een op de vijf jongeren met schulden, een problematiek die niet opgelost wordt met de traditionele aanpak van aanmaningen, incassobureaus en deurwaarders, volgens Jamal Oulel.

De 34-jarige Rotterdammer, zelf een ex-ondernemer die door gezondheidsproblemen in de financiële problemen kwam, heeft een unieke aanpak ontwikkeld om jongeren uit hun financiële moeilijkheden te helpen. In 2022 richtte hij de stichting Socialdebt op, die jongeren tussen de 18 en 27 helpt hun schulden tot 2500 euro af te lossen.

Lees ook: Marokkaanse restauranthouder helpt weeskinderen in Parijs

"Het ging privé niet lekker toen. Ik had gezondheidsproblemen en had veel shit aan mijn hoofd. Ik had jarenlang gebikkeld in mijn eigen softwarebedrijf, maar raakte in de put en kon niet meer werken. Mijn inkomen viel weg en ik ging dingen verwaarlozen. Ik stak mijn kop in het zand. Ik deed geen gekke dingen, was niet verslaafd, maar kon mijn vaste lasten gewoon niet meer betalen. Als je inkomen wegvalt, kan alles een schuld worden: de telefoonrekening, de huur, gas, water en licht. Op een gegeven moment begonnen de incassobureaus te bellen," vertelt Jamal aan het AD.

Wanneer zijn schulden oplopen tot 2500 euro vraagt hij hulp aan de gemeente. "Weet je wat ze zeiden? ‘Kom maar terug als je schulden hoger zijn’. Er is best veel geregeld voor mensen met grote, problematische schulden, maar wie het nog niet zover heeft laten oplopen, valt vaak tussen wal en schip." Hij werd uiteindelijk geholpen door zijn zus, maar dat geluk heeft niet iedereen. Zo kwam het idee van Socialdebt.

Socialdebt koopt de schulden van jongeren over en lost ze in één keer af bij hun schuldeisers, waardoor de jongeren vervolgens alleen nog aan Socialdebt hoeven terug te betalen. Deze aanpak vermindert de stress significant, omdat de jongeren dan maar met één partij te maken hebben. Daarbij hanteert de stichting een flexibele terugbetalingsregeling, zonder rente te rekenen, en geeft drie jaar de tijd om de schulden af te lossen.

De organisatie helpt ook met het verlagen van de maandelijkse uitgaven van de jongeren. Zo biedt de stichting ondersteuning bij het onderhandelen over huur of helpt bij het verbeteren van arbeidsvoorwaarden. Indien nodig, assisteren ze zelfs bij het opstellen van een beter cv voor werkzoekenden. Daarnaast moedigt Socialdebt jongeren aan met beloningen voor consistente terugbetaling, zoals korting op de resterende schuld of extra tegoed voor hun ov-chipkaart.

Lees ook: Soufiane Touzani helpt jongeren met maatschappelijke diensttijd bij Vitesse

Dankzij de unieke en empathische aanpak van Socialdebt hebben al vele jongeren hun financiële situatie kunnen stabiliseren. Een van deze jongeren, Tik, vertelt hoe ze door de hulp van de stichting en met advies op maat, haar schulden bijna volledig heeft kunnen aflossen en nu zelfs kan denken aan sparen. Socialdebt wordt gefinancierd door subsidies en donaties en streeft ernaar om tegen 2027 de schulden van ten minste vijfduizend jongeren te hebben overgenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team