Zoeken

Roqya in Marokko: onderzoek naar seksueel misbruik in naam van exorcisme

9 augustus 2023 - 19:00 - Marokko

©

Marokkaanse vrouwen vertellen over de beproevingen die ze ondergingen tijdens roqya-sessies, bedoeld om djinns te verdrijven en die regelmatig eindigen in seksueel misbruik en intimidatie. Onderzoek.

BBC Arabic heeft de getuigenissen verzameld van 85 vrouwen, over een periode van meer dan een jaar, die roqya-sessies hebben gevolgd bij 65 raqi’s in Marokko en Soedan – twee landen waar deze praktijk bijzonder populair is. Een van hen, met de schuilnaam Dalal, vertelt dat ze enkele jaren geleden een raqi in de buurt van Casablanca had geraadpleegd voor een depressie. Volgens haar getuigenis zei de raqi haar dat de depressie werd veroorzaakt door een "minnende djinn" die haar bezat. Tijdens een privésessie liet hij haar een parfum ruiken dat hij muskus noemde. Nu denkt ze dat het een soort drug was, want ze verloor het bewustzijn.

Lees ook: Meerdere raqi’s beschuldigd van verkrachting in Marokko

Toen ze ontwaakte ontdekte Dalal dat ze naakt was en dat ze was verkracht. Ze vroeg aan de raqi wat hij haar had aangedaan. "Ik zei: ’Schaam je! Waarom heb je dit gedaan?’ Hij antwoordde: ’Zodat de djinns je lichaam verlaten’", vertelt ze. Overtuigd dat ze de schuld zou krijgen, vertelde ze niemand over de verkrachting. Enkele weken later bleek ze echter zwanger te zijn. De gedachte aan zelfmoord kwam in haar op, maar ze deed het niet. Toen Dalal de raqi over haar zwangerschap vertelde, ontkende hij de feiten. Een traumatische ervaring voor de jonge vrouw die haar kind na de geboorte ter adoptie afstond.

Net als Dalal hebben veel Marokkaanse en Soedanese vrouwen traumatische ervaringen ondergaan. In Soedan zijn een groot aantal vrouwen het slachtoffer geworden van sjeik Ibrahim. Van het vijftigtal vrouwen die hun getuigenis gaven, beschuldigen drie hem openlijk van seksueel misbruik en mishandeling. De raqi ontkent de feiten, maar een BBC-journaliste die zich voordeed als een onvruchtbare cliënte, verzamelde meer bewijs. Sjeik Ibrahim zei dat hij voor haar zou bidden en bereidde een fles "helend water" voor – bekend als "mahayya" – die ze mee naar huis moest nemen en drinken. Reem vertelt dat hij toen heel dicht bij haar ging zitten en zijn hand op haar buik legde.

Lees ook: Nador: raqi en getrouwde vrouw centraal in overspelschandaal

Toen de journaliste hem vroeg zijn hand weg te halen, liet hij hem langs haar lichaam, over haar kleren, naar haar intieme delen glijden. Ze zegt dat ze de kamer uitgerend is. "Ik was echt geschokt," vertelde de journaliste nadien. Geconfronteerd door de BBC met wat er met Reem was gebeurd, ontkende sjeik Ibrahim vrouwen die zijn hulp zoeken lastig te vallen of seksueel te misbruiken. Hij beëindigde daarop abrupt het interview.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team