5 december 2024 - 10:30 - Marokko
Op 11 juni 1913 speelde zich een drama af voor de kust van Al Hoceima, toen het Spaanse kanonneerboot ’General Concha’ schipbreuk leed en vervolgens zonk na een aanval van Riffijnse strijders. Het schip was op missie tijdens de Kert-campagne, een militaire operatie in het Rifgebied.
De ’General Concha’, gebouwd in 1885 en met een waterverplaatsing van 550 ton, was uitgerust met drie 12-ponds kanonnen en drie machinegeweren. Zijn missie was om strategische posities in te nemen langs de kust en zo de Spaanse troepen te ondersteunen. Dichte mist bemoeilijkte echter de navigatie en leidde het schip naar een noodlottige confrontatie.
Lees ook: Verboden liefde: het onbekend verhaal van Spaanse vrouwen en Marokkaanse mannen onder Franco
Rond 7:30 uur in de ochtend liep de ’General Concha’ vast op de rotsen van La Cebadilla. De boeg van het schip stak vier meter boven het water uit, een gemakkelijk doelwit voor de Riffijnse strijders die zich op de omliggende heuvels hadden verschanst. Pogingen om het schip los te trekken met touwen mislukten door de aanhoudende aanvallen.
De Spaanse bemanning verdedigde zich tegen de overmacht, maar de situatie werd al snel onhoudbaar. De Riffijnen wisten aan boord te komen, namen enkele mariniers gevangen en plunderden het schip. Uiteindelijk moest de bemanning het schip verlaten.
Lees ook: Mosterdgas tegen Rif-bewoners: historici beschuldigen Spanje
Om te voorkomen dat de ’General Concha’ in handen van de vijand zou vallen, besloot de Spaanse artillerie het schip tot zinken te brengen. Zestien bemanningsleden kwamen om het leven, zeventien raakten gewond en elf werden gevangengenomen. Het incident was een zware slag voor de Spaanse marine en markeerde een tragisch hoofdstuk in de koloniale geschiedenis van Spanje in Marokko.
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Essaouira beste kuststad van Marokko
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse hotels volgeboekt in 2024
Huurauto belandt in rivier in Martil, inzittenden gevlucht
Marokkaanse export watermeloen keldert
Essaouira beste kuststad van Marokko
Marokkaanse hotels volgeboekt in 2024
Huurauto belandt in rivier in Martil, inzittenden gevlucht
Jane Benzaquen, "geheime dochter" van Hassan II, voor de rechter
Marokko straft landbouwers en vernietigt watermeloenvelden
Marokko vindt in Burkina Faso verdwenen chauffeurs terug
Sneeuwval in Marokko: gezin gered
Illegale zandwinning verandert grens Marokko en Algerije