Zoeken

Rif-activist krijgt vier jaar cel voor beledigen Mohammed VI

28 april 2022 - 19:40 - Marokko

©

De rechtbank van eerste aanleg van Al Hoceima heeft Rabi al-Ablaq, een activist uit de Rif, tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het belediging van Koning Mohammed VI in verschillende berichten op sociale media.

De 35-jarige Rif-activist werd beschuldigd van "het op elektronische wijze tonen van gebrek aan respect voor de hoogste constitutionele instelling van het koninkrijk (de Koning)". Op grond van artikel 179 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht werd Rabi al-Ablaq veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham, meldt EFE.

Lees ook: HRW vraagt Mohammed VI klacht tegen Rif-activist in te trekken

Volgens zijn advocaat, Abdelmajid Azeriah, werd Rabi al-Ablaq veroordeeld omdat hij in verschillende berichten op Facebook en YouTube kritiek had geuit op het gedrag van de monarch in zijn ambt. In deze boodschappen werd de corruptie in het koninkrijk aangeklaagd. Volgens Azeriah moet deze op alle niveaus worden bestreden, "zelfs in het koninklijk paleis". De activist en zijn advocaat kondigden reeds aan dat zij in beroep gaan tegen de beslissing, die volgens hen "een schending is van het recht op vrije meningsuiting".

Lees ook: Nabila Mounib dient opnieuw amnestie-wetsvoorstel in voor Hirak

Afgelopen dinsdag had Human Rights Watch (HRW) Marokko opgeroepen om Rabi al-Ablaq, die in 2017 een van de leiders was van de Hirak-beweging in de Rif-regio, niet langer te vervolgen. Hetzelfde jaar werd hij gearresteerd en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens "smaad" en "het zich toe-eigenen van de titel van journalist". In 2020 verleende de Koning hem gratie en werd hij na verscheidene hongerstakingen uit de gevangenis vrijgelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team