Zoeken

Ridouan Tagi: "Marokkaanse agenten aanwezig bij mijn arrestatie in Dubai"

2 februari 2021 - 18:20 - Wereld

©

Ruim een maand na zijn aanhouding in Dubai werd de meest gezochte man van Nederland, Ridouan Taghi, verhoord in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, maar over de daden waarvan hij wordt beschuldigd liet hij geen woord los. "Als u over ­koetjes en kalfjes, over religie, of wat dan ook, over geschiedenis wil gaan praten of over kamp Vught, so be it, maar voor de rest… Ik heb helemaal niks te zeggen."

Tijdens dit eerste verhoor wilden de rechercheurs de verdachte leren kennen en creëerden daarom een wat ontspannen sfeer om hem op zijn gemak te stellen. Taghi had geen handboeien om en zijn advocaat Inez Weski mocht het verhoor in dezelfde ruimte bijwonen. Hij werd ondervraagd door twee rechercheurs en vijf andere collega’s keken mee vanuit een regiekamer. Taghi leidde volgens het Openbaar Ministerie een extreem gewelddadige criminele organisatie, hij is persoonlijk aangeklaagd als opdrachtgever van ten minste zes moorden. Volgens justitie werden er op de versleutelde Blackberry’s van Taghi op een onmenselijk wreedaardige manier moorden beraamd en besteld. Zo moest officier van justitie Koos Plooij ’slapen’, moest de onschuldige broer van ex-handlanger Nabil B. dood en uiteindelijk ook diens advocaat, Derk Wiersum, schrijft het AD.

Ridouan Taghi was anderhalf jaar voortvluchtig en stond op de Nationale Opsporingslijst. Er gingen allerlei wilde verhalen rond over zijn verblijfplaats, hij zou in Zuid-Amerika zijn, in Marokko of Dubai. In 2019 werd hij inderdaad aangehouden door de Dubai Police en naar Nederland overgebracht. "Ik heb me nooit verstopt", zegt hij. "Ik zat gewoon rustig te wachten op ­jullie. Het duurde een beetje lang." Op de vraag hoe het volgens hem komt dat het zo lang duurde, antwoordt hij: "Nou, waarschijnlijk doordat jullie nog niet je broek naar beneden hadden gedaan voor die Arabieren daar. Nadat jullie je broek naar beneden hebben gedaan en deals hebben gesloten, ja, zo zal het zijn gegaan."

Over de aanklachten wil Taghi niet praten, het maakt hem alleen maar boos: "Alstublieft, kijk, laten we gewoon effe ­duidelijk zijn. Waarheidsvinding bestaat niet in mijn zaak. Alles is gebaseerd op leugens en ­geruchten (..) Alles wat in Nederland gebeurt, heb ik gedaan waarschijnlijk. Dus nu ik vastzit, is lekker alle criminaliteit opgelost, gebeurt niks meer buiten?" Taghi zit voor het eerst in zijn leven in de gevangenis. Hij vindt zichzelf geen goede moslim omdat hij niet bidt en alcohol drinkt, maar hij zegt dat hij er zijn hele leven lang wel is in geslaagd om harddrugs uit de weg te gaan. "Het enigste wat ik in mijn leven heb gebruikt, is een jointje. En op gelegenheden heb ik weleens een wijntje gedronken. Witte wijn, rode wijn. Ik ben geen goede moslim als het om drank gaat. Vroeger als we uitgingen, dronk ik wel eens wat. Voor de rest heb ik geen verslaving. Dan drink ik soms een avond en dan drink ik soms zes maanden niet. Dus dat ik een doorgedraaide drugsgebruiker ben, helaas moet ik u teleurstellen. Ik heb nog nooit van mijn leven drugs gebruikt."

Taghi wil ook niet ingaan op vragen over zijn familie, hij vertelt enkel dat hij als tweejarige met zijn familie naar Nieuwegein verhuisde. Daar woonden toen weinig Marokkaanse gezinnen, waardoor hij opgroeide met Nederlandse kinderen en dat is naar eigen zeggen ook de reden waarom hij Algemeen ­Beschaafd Nederlands spreekt. Over voetbal wil hij wel praten, hij zegt dat hij alleen naar samenvattingen van voetbalwedstrijden kijkt. "Ik ga niet negentig minuten lopen kijken naar hoe de bal heen en weer gaat. Als Marokko tegen Nederland zou spelen in de finale van een WK, zou hij voor allebei supporteren. "Als Nederland wint is het top. Als Marokko wint is top. Als Nederland alleen speelt, dan ben ik voor Nederland, maar Marokko sowieso is een slecht team toch?"

Ook wanneer hem gevraagd wordt naar zijn aanhouding in Dubai lijkt hij wel praatgraag. "Enigste wat ik u kan zeggen is dat er Marokkaanse agenten bij waren en Dubai-agenten. Ik spreek hun taal niet, ik spreek ­Marokkaans. Ze vroegen me: ’Praat je Arabisch? Praat je Arabisch?’ Toen begon die Marokkaans te praten. Hij zegt, hou je bek. Toen trok hij z’n pistool en zette die op mijn hoofd. Kijk, hun zullen het gaan ontkennen, ik weet wat daar is gebeurd. Ik weet hoe het eraan toe is gegaan. Ik heb in een vrieskist op vriespunt moeten zitten om verhoord te worden. Zonder te slapen. Er werden pilletjes in mijn drank gedaan. Mijn neus dicht gedaan, de gekste dingen."

Taghi heeft geen vertrouwen in zijn proces. "Een eerlijk proces zit er voor mij absoluut niet in. Althans hier in Nederland zit dat er niet in." Tijdens de verhoren in Dubai zou hij aangegeven hebben liever aan Marokko uitgeleverd te willen worden, waar ook zijn twee broers in de gevangenis zitten. "Omdat ik in Marokko in ieder geval geen media­circus ga krijgen, et cetera. Ik word daar gewoon veroordeeld. Ik krijg daar levenslang of de doodstraf of wat ze je ook geven en punt klaar. U kunt beter het geld van deze schijnproces besteden aan lerarentekort, aan zorg, aan politietekort, dan aan mij. Als de rechter mij gewoon morgen levenslang geeft: ok, so be it. Next case."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team