Zoeken

Stijging aantal vermiste Marokkanen in Spanje, orgaanhandel?

4 november 2022 - 13:00 - Wereld

©

In 2021 werden in Spanje 22.285 mensen, voornamelijk Marokkanen, als vermist opgegeven. Deze situatie begint zorgwekkend te worden.

Grand Rif, een mensenrechtenorganisatie uit Nador, heeft het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen om via haar ambassades en consulaten de zaak van vermiste Marokkanen in Spanje en de rest van de wereld op te volgen. Volgens de NGO waren eind oktober in Spanje 2423 Marokkanen, waaronder honderden minderjarigen, verdwenen. Netwerken voor de handel in "menselijke organen" worden verdacht achter de talrijke gevallen van vermiste Marokkaanse migranten te zitten.

Lees ook: Jamal, 2 jaar geleden ontvoerd in Marbella, nog steeds vermist

"Dit zijn sporadische en vrijwillige verdwijningen van jongeren die een centrum voor minderjarigen verlaten en vervolgens terugkeren," zegt het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De afdeling verwerpt de verdenkingen van orgaan- of kinderhandel. "De overgrote meerderheid zijn minderjarigen die weglopen uit een centrum. Zelfs als ze later terugkomen, moeten ze logischerwijs een aangifte doen. Als gevolg daarvan neemt volgens de statistieken het aantal verdwijningen toe," bevestigen ambtenaren van de jongerencentra in Sebta en Melilla aan El Español.

De Andalusische Ombudsman Jesús Maeztu, die al ruim 10 jaar volhoudt dat de Autonome Gemeenschap een migratieroute is naar Europa, vooral voor minderjarigen en vrouwen, is het ook niet eens met de hypothese dat er criminele organisaties bestaan die zich toeleggen op orgaan- of kinderhandel. Vanwege het toenemende aantal vermiste personen op het schiereiland heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2018 het Nationaal Centrum voor Vermiste Personen opgericht. Zo worden gegevens verzameld en geanalyseerd om haalbare oplossingen voor het probleem te vinden.

Lees ook: Britse vindt na 50 jaar dochter terug die naar Marokko was meegenomen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in zijn strategisch plan voor vermiste personen (2022-2024) maatregelen opgenomen om "preventieactiviteiten te bevorderen en burgers bewuster te maken". In 2021 werden 2856 Marokkanen in Spanje vermist, waaronder 2317 minderjarigen.

Bladna.nl