Zoeken

Marokko weigert terugkeer onderdanen uit Sebta

4 oktober 2022 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse politie aan de grens van Tarajal, laat Marokkaanse migranten die illegaal Spanje zijn binnengekomen niet terugkeren naar het koninkrijk. Als reden wordt de gezondheidscrisis in verband met Covid-19 opgegeven.

Deze zomer probeerden veel Marokkaanse migranten illegaal Spanje binnen te komen via de stranden van Tarajal en Benzu. Deze gebieden worden echter sterk gecontroleerd door de Guardia Civil en de nationale politie, die er meestal in slagen de migranten in te rekenen. Zij moeten volgens procedure onmiddellijk naar Marokko worden teruggestuurd, maar volgens bronnen bij de regeringsdelegatie "weigert Marokko systematisch zijn onderdanen, zogenaamd vanwege de gezondheidscrisis in verband met Covid-19".

Lees ook: In Marokko gestrande Spaanse kinderen al drie jaar niet naar school

Volgens de Marokkaanse autoriteiten hebben zij geen informatie over de gezondheidstoestand van deze migranten. Ze weten niet of ze al dan niet gevaccineerd zijn en of ze de ziekte al hebben opgelopen. Daarom weigert de Marokkaanse politie hen het koninkrijk binnen te laten, schrijft Ceuta Actualidad.

Sinds vrijdag 30 september heeft Marokko de gezondheidsbeperkingen voor vliegreizen opgeheven. Enkele inwoners van Sebta die regelmatig de grens oversteken stellen dat "Marokko geen inentingsbewijzen of PCR-tests meer eist", terwijl andere reizigers de gezondheidsdocumenten wel hebben moeten voorleggen om het koninkrijk binnen te komen. Van haar kant verklaart de regeringsdelegatie dat zij niet op de hoogte is van deze nieuwe maatregel van de Marokkaanse autoriteiten.

Lees ook: Marokko-Spanje: tot 10.000 euro voor overtocht op jetski

Sinds de migratiecrisis in mei 2021 heeft "Marokko de terugkeer van slechts 62 migranten aanvaard", verzekeren bronnen van de delegatie in Sebta.

Bladna.nl