Zoeken

Regenseizoen Marokko verhoogt risico op instorting van gebouwen

4 november 2020 - 11:00 - Marokko

©

Met het regenseizoen in aantocht stijgt bij veel Marokkanen de angst om onder het puin van hun huizen te sterven. Veel van de vervallen huizen in het land bezwijken jaarlijks als gevolg van de regenval.

Hoewel er in agrarische kringen reikhalzend wordt uitgekeken naar het regenseizoen, betekent het voor veel andere Marokkanen een tijd van spanning en een verhoogd risico op een tragische dood. Volgens het dagblad Al Ahdath Al Maghribia is de beproeving die de bewoners van deze gebouwen dit jaar weer te wachten staat enorm gedurende de hele winter.

Volgens schattingen zijn er in Marokko meer dan 43.000 huizen die op instorten staan, waaronder meer dan 6000 woningen in de stad Casablanca alleen. Dit is dan ook de stad waar zich het vaakst drama’s hebben voltrokken door instorting van ondeugdelijke gebouwen. Zo stortten er een paar jaar geleden in de wijk Bourgogne drie huizen in, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Een paar dagen geleden heeft een gebouw in de wijk Sbeta het begeven, gelukkig waren er geen slachtoffers of gewonden.

Volgens Al Ahdath Al Maghribia worden deze menselijke drama’s niet alleen veroorzaakt door de slechte staat van sommige gebouwen. Vaak weigeren families zich te laten evacueren terwijl ze weten dat ze gevaar lopen. Aan de ene kant kunnen de families vaak de nieuwe woningen die hen worden aangeboden simpelweg niet betalen. Anderzijds zijn er gezinnen die alleen willen vertrekken als ze aanspraak kunnen maken op bestaande regelingen die normaal alleen gelden voor herhuisvesting van bewoners van sloppenwijken.

Totdat er een nieuwe strategie is gevonden om dit probleem op te lossen, zal het regenseizoen in Marokko nog elk jaar slachtoffers blijven maken. Het dagblad meldt dat alleen al in Casablanca 9000 gezinnen op een lijst staan van het programma waarmee de autoriteiten proberen het probleem aan te pakken. Zo staan er in de wijk Anfa enkele honderden gebouwen die zullen worden gesloopt zodra alle bewoners een nieuwe huisvesting hebben gevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team