Zoeken

Redenen achter ontslag Vahid Halilhodzic

14 augustus 2022 - 20:00 - Sport

©

Daags na het ontslag van de bondscoach van de Atlas Leeuwen heeft de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond (FRMF), Fouzi Lekjaa, zijn beslissing nader verklaard.

Vahid Halilhodzic kreeg veel kritiek van voetbalfans over zich heen, en werd afgelopen donderdag uiteindelijk definitief uit zijn functie ontheven. Gevraagd naar de timing van het ontslag, zegt de voetbalbaas dat de beslissing nodig was om een beter werkklimaat te creëren binnen de nationale ploeg. "Het was noodzakelijk dat iedereen met opgeheven hoofd zijn eigen weg ging in deze periode van belangrijke wedstrijden", zegt hij tegen het agentschap EFE.

Lees ook: Marokko ontslaat bondscoach Vahid Halilhodzic

Lekjaa noemt als reden voor het ontslag met name het beheer van de ploeg, en geeft als voorbeeld de uitsluiting van spelers als Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Amine Harit en zelfs Younes Belhanda, waardoor er in de loop van de tijd een ongezonde sfeer is ontstaan binnen de groep.

"Het nationale elftal mag Marokkaanse voetballers van hoog niveau, die ook voor ploegen over de hele wereld spelen, nooit uitsluiten, wat de reden dan ook mag zijn. Dat principe werd ook gedeeld door het publiek en door de spelers zelf," vervolgt hij. "Niemand kon begrijpen waarom voetballers die zes of zeven jaar bij de nationale ploeg hebben gespeeld, ineens buiten de boot vielen. Het genereerde een gevoel van apathie."

Lees ook: Hakim Ziyech binnenkort terug in nationale ploeg 

De Bosnische coach is er sinds zijn benoeming in augustus 2019 wel in geslaagd om de belangrijkste doelstelling te realiseren, namelijk het vormen van een sterke spelersgroep, na de internationale pensioneringen van spelers die de ruggengraat vormden van de ploeg van zijn voorganger, Hervé Renard, aldus de directeur van de voetbalbond. Lekjaa is van mening dat Halilhodzic op de best mogelijke manier in deze missie is geslaagd, maar nuanceert zijn woorden als het over de "resultaten" gaat.

Bladna.nl