Zoeken

Razzouki bedreigde journalist vanuit cel met de dood

25 augustus 2022 - 18:20 - Wereld

©

De 59-jarige Telegraaf-misdaadjournalist John van den Heuvel, wordt al vijf jaar zwaar beveiligd. Uit berichten op de telefoon van Saïd Razzouki, de rechterhand van Ridouan Taghi, blijkt nu dat hij vanuit zijn cel in Colombia ernstige bedreigingen heeft geuit tegen de journalist.

Saïd Razzouki werd begin 2020 in Colombia opgepakt na een jarenlange klopjacht, maar hij kon na zijn arrestatie blijkbaar gewoon doorgaan met het bedreigen van John van den Heuvel. Dat blijkt uit processen-verbaal, die recent aan het Marengo-dossier zijn toegevoegd. De communicatie van Razzouki stamt uit augustus 2020, een half jaar na zijn aanhouding.

Lees ook: Ridouan Taghi leidde "meedogenloze organisatie"

Het Nederlands Forensische Instituut is er volgens De Telegraaf nog maar pas in geslaagd om de telefoonberichten te kraken. De rechercheurs stuitten in het geheugen van de telefoon op een conversatie tussen Said Razzouki en een medeverdachte, over een vermeende band tussen Van den Heuvel en kroongetuige Nabil B. "Daarom die hond John moet boeten", aldus Razzouki in een bericht verstuurd met een versleutelde telefoon. "Hij denkt dat hij nu veilig is. Ik hoop dat hij meer beweegt (…). Ja broer, echt een vieze hond maar moet gewoon hard aanpakken. Hoop dat ik wat jaren hier nog ben dan kunnen we ook goed jagen want is te lang stil."

Lees ook: Saïd Razzouki op Marengo-proces: "Ik heb geen belang om iets te zeggen"

Razzouki wordt door justitie gezien als iemand die, net als Taghi, een leidinggevende rol had binnen de criminele organisatie. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het aansturen van meerdere liquidaties, waaronder die van Martin Kok in 2016. Hij verblijft momenteel in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn proces. Dat wordt apart gevoerd van zijn medeverdachten in het Marengo-proces.

Bladna.nl