Zoeken

Colombia levert Saïd Razzouki uit aan Nederland

10 november 2021 - 15:00 - Wereld

©

Saïd Razzouki, rechterhand van Ridouan Taghi, wordt in de komende dagen door Colombia uitgeleverd aan Nederland. Taghi en Razzouki worden verdacht van meerdere liquidaties en pogingen daartoe, ze zijn de hoofdverdachten in het megaproces Marengo. De 49-jarige Razzouki werd in februari vorig jaar gearresteerd in een voorstad van Medellín.

Nederland vraagt Colombia sinds de aanhouding van Razzouki om zijn uitlevering, maar zijn Colombiaanse advocaten vochten dit verzoek aan, door te stellen dat de goedkeuring ervan door het Colombiaanse Hooggerechtshof "geen serieuze basis" had. De redenen voor zijn uitlevering zijn volgens de advocaten "te algemeen". Nederland moest de misdaden, data en plaatsen eerst beter omschrijven.

Lees ook: Advocaten Saïd Razzouki leggen verdediging neer

El Colombiano, een toonaangevende krant in het Antioquia-departement in Colombia waar Razzouki in februari werd gearresteerd, meldt nu dat de Colombiaanse president Iván Duque op 27 oktober het besluit ondertekende tot uitvoering van de uitlevering. Razzouki komt hoogstwaarschijnlijk terecht in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, waar ook Taghi wordt vastgehouden. Colombia stelt als voorwaarde voor de uitlevering dat Nederland Razzouki niet mag onderwerpen aan onder meer "gedwongen verdwijning, marteling, een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, levenslange gevangenisstraf of verbeurdverklaring van eigendommen".

Lees ook: Marokko arresteert neef Ridouan Taghi op vraag van Nederland

Razzouki wordt net als Ridouan Taghi beschouwd als één van de hoofdverdachten in het liquidatieproces Marengo. Hij zou betrokken zijn geweest bij meerdere moorden en mislukte moordpogingen. Het bewijs hiervoor komt grotendeels uit ontsleutelde chatberichten. Het is nog niet helder welke raadsmannen Razzouki zullen bijstaan in het Marengo-proces. Zijn eerdere advocaten, Nico Meijering en Christian Flokstra, hebben zijn verdediging begin februari neergelegd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team