Zoeken

Racisme op Nederlandse werkvloer blijft problematisch

26 januari 2021 - 18:00 - Wereld

©

Uit onderzoek van RTL Nieuws, samen met de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, blijkt dat meer dan een derde van de 305 ondervraagde vertrouwenspersonen in Nederland afgelopen jaar meldingen kreeg van racisme op de werkvloer.

De meeste meldingen over racisme betreffen een collega met 41%. Daarna volgen meldingen over leidinggevenden met 37%. Bijna een derde van de respondenten denkt dat dit alleen maar erger wordt. "Dit is het topje van de ijsberg", zegt Inge te Brake, voorzitter bij de LVV. "Zeker als het over racisme gaat, is de stap naar de vertrouwenspersoon groot. Een aantal jaar geleden was er nog amper sprake van meldingen over racisme. Ik ben niet blij dat het voorkomt, maar ik ben wel blij dat men de weg naar de vertrouwenspersoon weten te vinden."

Vertrouwenspersonen leggen uit dat medewerkers worden uitgescholden, slachtoffer zijn van grappen over hun afkomst, of worden buitengesloten van een bedrijfsfeest of vervolgopleiding, schrijft pwnet.

Hanneke Felten, senior projectleider en onderzoeker bij kennisinstituut Movisie, is niet verbaasd over de toename. "Er is meer aandacht voor dit thema en mogelijk daardoor ook meer bewustwording onder de mensen die dit meemaken. Voor bedrijven is het nu meer dan ooit zaak om werk te maken van de aanpak van discriminatie en racisme."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team