Zoeken

Politie Rotterdam opnieuw beschuldigd van racisme

31 december 2020 - 16:00 - Wereld

©

De Rotterdamse politie start een intern onderzoek naar vermeend racisme door agenten bij de arrestatie van drie gezinsleden uit Dordrecht, op 5 december. Het gezin dat bestaat uit een witte vrouw, haar zwarte man en hun zwarte zoon, werd op sinterklaasavond op een gewelddadige manier aangehouden.

Advocaat Justin Kötter heeft namens de familie aangifte gedaan tegen de politie van discriminatie in de uitoefening van een ambt, zware mishandeling en belediging, schrijft NRC. Het Openbaar Ministerie bevestigt de aangifte en zegt dat het onderzoek onder haar supervisie wordt verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Rotterdam. Ze beschikken over ruim een kwartier beeldmateriaal van een camera van een Vereniging van Eigenaren in de straat.

Op beelden met geluid die door een vaste camera bij een woning in Dordrecht van de uit de hand gelopen arrestatie zijn gemaakt, zou te horen zijn dat een agent de 45-jarige man onder meer uitscheldt voor "kutneger". Over zijn vrouw zegt een agent: "Dat wijf kan ook afgevoerd worden." NRC schrijft dat de moeder, een psychiatrisch verpleegkundige, die werd aangehouden toen ze haar man en zoon te hulp schoot, zegt dat de politie in de opgemaakte processen-verbaal van bevindingen "veel leugens heeft verteld en ook een boel zaken heeft weggelaten. Het is dat de politie niet wist dat alles werd gefilmd, anders hadden we nooit kunnen aantonen wat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld", zegt ze.

Een dag na de gebeurtenissen verstuurt de politie van Rotterdam een tweet en een persbericht met als titel: ‘Vader en zoon belagen agenten Dordrecht.’ Ze melden dat er een mannelijk gezinshoofd is aangehouden die probeerde een agente te "verstikken". Teamchef Joke Kajim spreekt in het bericht van een "extreme geweldsuitbarsting van omstanders", die "op geen enkele manier goed te praten" is.

Het is niet de eerste keer dat de Rotterdamse politie in opspraak raakt vanwege racisme. Het bestaan van een racistische appgroep van een politieteam in Rotterdam, zorgde afgelopen zomer voor veel beroering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team