Zoeken

Magistraat en zijn ’samsar’ veroordeeld voor corruptie in Rabat

3 maart 2023 - 09:00 - Marokko

©

Een aanklacht via het gratis nummer van het Openbaar Ministerie heeft een magistraat ten val gebracht, die voorheen voorzitter was van de strafkamer van het hof van beroep van Beni Mellal. Hij werd door het hof van beroep van Rabat schuldig bevonden aan corruptie en veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Dezelfde straf werd opgelegd aan zijn medeplichtige.

Naast de gevangenisstraf kreeg de magistraat ook een boete van 200.000 dirham en 150.000 dirham voor zijn medeplichtige, een "gerechtelijke samsar" en gemeenteraadslid van Beni Mellal. Met de hulp van zijn medeplichtige zou hij een vrouw hebben gechanteerd van wie de zoon terechtstaat voor een misdrijf dat tot de dood van een man heeft geleid. De twee medeplichtigen eisten dat de moeder van de verdachte 150.000 dirham zou betalen vóór de hoorzitting van haar zoon, zodat hij zou worden vrijgelaten of verzachtende omstandigheden zou krijgen, meldt Al Akhbar.

Lees ook: Marokko: verkozenen na 8 jaar berecht voor verduistering

De vrouw klaagde de magistraat en zijn medeplichtige aan via het gratis nummer tegen corruptie van het Openbaar Ministerie, dat haar adviseerde om in te gaan op het verzoek van de magistraat en zijn samsar, door een ontmoeting te regelen om het vereiste bedrag te overhandigen. Daarbij werd discreet gecoördineerd met de procureur des Konings in Beni Mellal, aan wie het Openbaar Ministerie vroeg om snel te handelen om de magistraat en zijn samsar op heterdaad te betrappen. Dat gebeurde op een rustplaats op de weg tussen Beni Mellal en Khouribga.

Lees ook: 24 Marokkaanse gendarmes berecht voor witwassen van geld

Het Hof van Cassatie heeft de zaak toevertrouwd aan een rechter van het hof van beroep van Rabat, alvorens het door te verwijzen naar de procureur des Konings in Rabat, om de feiten waarvan de magistraat wordt beschuldigd te kwalificeren. De aanklacht tegen de magistraat is uiteindelijk corruptie geworden. Het vragen en ontvangen van een geldsom in de uitoefening van zijn ambt is een misdrijf dat valt onder artikel 248 van het Wetboek van Strafrecht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team