Zoeken

Corruptie in Marokko: magistraat achter de tralies

25 oktober 2023 - 22:00 - Marokko

©

Een magistraat, verdacht van corruptie, het vervalsen van officiële documenten en lidmaatschap aan een criminele organisatie, is gearresteerd en in voorlopige hechtenis geplaatst in de gevangenis van Bourkaiz in Fez. Het gedetailleerde verhoor van alle leden van de organisatie begint op 26 november.

Een Marokkaanse Jood diende een klacht in met de bewering dat hij van een stuk grond was onteigend door middel van vervalste documenten, opgesteld door een adoul. Deze laatste baseerde zich op getuigenissen van seizoensarbeiders en een verkozene van de Istiqlal-partij in de gemeente Imouzzer Kandar, in het Midden-Atlas, meldt Assabah.

Lees ook: Nieuwe ontwikkelingen in zaak tegen corrupte rechter Tetouan

Voortbouwend op informatie verstrekt door de inlichtingendienst DGST over talrijke gevallen van landonteigening die gericht waren op eigendommen van particulieren, vooral buitenlanders, of overheidsdomeinen, werd een magistraat die dienst deed bij de rechtbank van Sefrou aangehouden. 25 andere leden van de criminele organisatie werden opgepakt in Imouzzer Kandar, Azrou, Beni Mellal, Tinghir, Ouarzazate en Ain Taoujtat. Onder hen bevinden zich verkozenen, adouls en ambtenaren, volgens de Gerechtelijke politie (BNPJ).

Na hun afzonderlijke verhoren door een onderzoeksrechter bij het Hof van Beroep in Fez, is de magistraat in voorlopige hechtenis geplaatst. Hem wordt verweten tienduizenden dirhams aan steekpenningen te hebben aangenomen, onder meer voor het vervalsen van officiële documenten. Van de 25 andere verdachten worden er 13 in voorlopige hechtenis vervolgd, schrijft Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Corrupte rechter uit Beni Mellal riskeert 20 jaar cel

Volgens verdere resultaten van het onderzoek was de criminele organisatie ook betrokken bij de oplichting van mensen die naar Europa wilden vertrekken. Ze lieten hen geloven dat ze visa voor Europese landen zouden regelen in ruil voor aanzienlijke sommen geld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team