Zoeken

Proces tegen moordenaars Zaccaria na 10 jaar van start

28 juni 2023 - 13:00 - Wereld

©

Maandag ging voor het Assisenhof van Alpes-Maritimes in Frankrijk het proces van start tegen drie jongeren die beschuldigd worden van de moord op de 21-jarige Zaccaria Aboulfadl uit Nice. Hij werd op 15 juni 2013 doodgestoken in Juan-les-Pins. De drie verdachten claimen hun onschuld. De familie van het slachtoffer eist gerechtigheid.

Twee van de drie verdachten zijn op vrije voeten, maar Fayçal, de derde verdachte, zit al anderhalf jaar vast op beschuldiging van diefstal. Ze zijn alle drie 30 jaar oud en ontkennen betrokken te zijn bij de dood van Zaccharia. Deze laatste werd in de rug gestoken tijdens een vechtpartij in de vroege uren van 15 juni 2013. Die dag braken er gevechten uit tussen jongeren uit de wijk Moulins en twee tieners uit Vallauris. Nadat ze het onderspit moesten delven, besloten deze laatsten om wraak te nemen, staat in de aanklacht.

Lees ook: Marokkaan doodgestoken in Luik

Anderhalf uur later keerden een tiental jongeren uit Vallauris terug naar Les Moulins. Er volgden meer gevechten met een ongezien geweld. Deborah, een buurtbewoonster, herinnert zich dat ze geslagen werd met een helm, een plank, een ijzeren staaf... en een mes. Zaccharia werd met een mes in de rug gestoken en lag stervend op de grond, terwijl hij tevergeefs om hulp schreeuwde. Hij stierf uiteindelijk aan een hemorragische shock, volgens Nice Matin.

Aan de hand van videobewakingscamera’s slaagden rechercheurs van de criminele brigade van de regionale veiligheidsdienst er in om dertien mannen en vijf jonge vrouwen te identificeren. Vingerafdrukken van Anisse H., een van de drie verdachten, werden gevonden op een helm, nadat DNA-testen ook de aanwezigheid van Zaccharia’s DNA aantoonden. Anice Mohamed B., de tweede verdachte, zou het slachtoffer de genadeklap hebben gegeven. De twee verdachten brachten vele maanden door in Marokko en Algerije, waar ze naartoe vluchtten na de gewelddadige incidenten.

Lees ook: Rechtbank behandelt steekpartij Algerijn en Marokkaan in azc Assen

Aan het einde van het onderzoek oordeelde de openbare aanklager in Grasse dat er onvoldoende bewijs is om de drie verdachten voor het gerecht te brengen. De onderzoeksrechter is het daar echter niet mee eens en heeft een bevel tot vrijheidsbeneming uitgevaardigd. Er wordt nu gehoopt dat de procedure voor het Hof van Assisen de waarheid aan het licht zal brengen over deze moord, waarvoor de familie Aboulfadl al tien jaar lang gerechtigheid zoekt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team