Zoeken

Proces Marokkanen is hoofdpijndossier voor Franse rechtbank

23 maart 2021 - 21:13 - Wereld

©

Hoewel ze eerst hadden verklaard meerderjarig te zijn, deelden twee Marokkaanse illegalen een andere geboortedatum mee tijdens een zitting in de rechtbank van Perpignan op maandag 22 maart. Zij wilden door een rechtbank voor minderjarigen veroordeeld worden met de hoop op verzachtende omstandigheden.

De twee Marokkaanse illegale immigranten hadden net een nacht in de gevangenis doorgebracht. De politie arresteerde hen op zondag nadat ze de ruiten van 26 auto’s hadden ingegooid. De jongemannen, die onlangs illegaal in Frankrijk zijn aangekomen, waren van plan om in te breken in de auto’s. Eén van hen was in het bezit van een handwapen met kogels.

Ze hebben geen identiteitsbewijs en gaven enkel hun namen, geboortedata en nationaliteit aan de rechercheurs. Tijdens de spoedzitting voor de rechtbank van Perpignan, gaven zij andere geboortedata op dan de data die ze eerder hadden meegedeeld.

De rechter vroeg Mohamed om zijn geboortedatum: "Oktober 2003", "Je zei 2002...". "Nee, nee, 2003". Hij stelt dezelfde vraag aan Aymed: "April 2003". "U zei in februari". "Mijn cliënt is dus minderjarig en kan niet door de rechter voor volwassenen worden berecht", aldus één van de advocaten, die een procedurele ongeldigheid onderstreept.

"Zij hebben altijd verklaard dat ze volwassen zijn, ook voor de onderzoeksrechter. Zij maken zichzelf nu wijs dat ze door de bewering minderjarig te zijn, door een jeugdrechter zullen worden berecht en in Frankrijk zullen kunnen blijven. Hun eerdere verklaringen laten geen twijfel over hun meerderjarigheid", reageert de openbare aanklager. "We hebben te maken met een kwestie van rechtsorde. De rechtbank beschikt niet over de middelen om hun ware leeftijd te achterhalen en moet zich dus onbevoegd verklaren," beklemtoonde hij.

Het is nu aan de administratie om contact op te nemen met het Marokkaanse consulaat om de ware identiteit en leeftijd van de beklaagden vast te stellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team