Zoeken

Marokkanen gestraft voor valse coronatest op Schiphol

3 april 2021 - 12:40 - Wereld

©

Op 26 maart werden twee mannen tot een taakstraf van 60 uur veroordeeld door de rechtbank Noord-Holland voor het tonen van een valse uitslag van een coronatest op Schiphol. De mannen waren verplicht een negatieve uitslag van een coronatest te laten zien voor hun zakenreis naar Marokko.

Twee Marokkaanse zakenmannen toonden voor hun vliegreis op 21 januari een negatieve PCR-uitslag waarop het nummer stond van de huisarts waar de test zou zijn afgenomen. De marechaussee controleerde de uitslag van de test bij de huisarts, waarna bleek dat het duo helemaal geen coronatest had gedaan. De verdachten bekenden een vervalste testuitslag te hebben laten zien en mochten vervolgens niet mee op de vlucht die ze geboekt hadden.

De mannen gaven tijdens de zitting in de rechtbank van Noord-Holland toe dat ze wisten dat ze een valse uitkomst van een coronatest lieten zien. Ze vertelden dat ze te laat op de hoogte waren van de verplichte negatieve coronatest. Ze maakten zich zorgen over het missen van hun vlucht indien de uitslag van de coronatest te lang zou duren. Daarom kocht één van de verdachten via een kennis valse certificaten van een negatieve coronatest. Bovendien had hij in de afgelopen maanden meerdere thuistesten gedaan en dacht hij daarom coronavrij te zijn. De andere verdachte was ook bang dat het doen van een PCR-test schadelijk zou zijn voor zijn gezondheid.

Beide mannen hebben zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Door de vervalsing van de testuitslag en het niet doen van een coronatest hebben ze bovendien het risico genomen om anderen in het vliegtuig en in Marokko te besmetten. De rechtbank noemt dat een ernstig feit en een bedreiging voor de volksgezondheid. Naast de taakstraf van 60 uur hebben beide mannen een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd gekregen, met een proeftijd van twee jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team