Zoeken

Frankrijk wil Turk en Tunesiër naar Marokko uitzetten

3 maart 2021 - 19:20 - Wereld

©

Door een fout van de Franse autoriteiten werden een Turk en een Tunesiër bijna naar Marokko uitgezet. Beiden hadden geweigerd om een PCR-test af te leggen om zo een uitzetting te voorkomen. Volgens het proces verbaal moesten ze naar Marokko worden gestuurd.

Beide dossiers werden afgelopen donderdag door de rechtbank van Nimes onderzocht. In het proces verbaal dat werd opgesteld tegen de twee mannen omdat ze een coronatest hadden geweigerd, stond dat ze naar Marokko moesten worden gestuurd en niet naar Turkije en Tunesië.

Objectif Gard bericht dat rechter belast met de zaak vermoedt dat het om een "knip en plakfout" gaat. Deze fout wordt nu aan de kaak gesteld door de advocate van de 42-jarige Tunesische Mohamed. "We hebben een procedureprobleem. We kunnen niet zomaar een knip en plak werkwijze accepteren", zegt ze.

Ook de andere betrokkene migrant begrijpt niet dat zo een fout kan worden gemaakt. De Koerdische man van 33 jaar weigert naar Turkije uitgezet te worden en stelt dat het "een kwestie van leven en dood is".

"Het probleem hier is dat ik niet weet naar welk land hij weigerde te gaan. Hij is Turks, hij weigerde naar Marokko te gaan, wat begrijpelijk is. We gaan zeggen dat het een knip en plak fout is, of een administratieve fout, maar we weten het niet zeker. Misschien is hem echt gevraagd om naar Marokko te gaan. Dit is een reëel probleem," reageerde aanklager Willy Lubin. De twee mannen werden als gevolg van deze fout vrijgelaten.

Bladna.nl