Zoeken

Familie wil duidelijkheid over dood Taoufik in Franse gevangenis

23 november 2020 - 10:20 - Wereld

©

De familie van Taoufik Belrhitri kreeg pas drie weken na zijn dood in de gevangenis van Perpignan in Frankrijk te horen dat hij was overleden. Ze hebben een online petitie gestart om de waarheid over zijn dood boven tafel te krijgen.

De 40-jarige Taoufik Belrhitri was vader van zes kinderen en stierf op 18 oktober in het Penitentiair Centrum van Perpignan. Volgens de familie kreeg een broer van Belrhitri van een gedetineerde die met verlof was, te horen dat er een moord in de gevangenis was gepleegd, zonder erbij te vermelden wie het slachtoffer was. Op 31 oktober nam de moeder van Taoufik contact op met de gevangenis om navraag te doen naar haar zoon. Haar werd gevraagd om volgende maandag terug te bellen omdat de administratie was gesloten.

Een week later kreeg de ex-vrouw van Belrhitri via het stadhuis van Perpignan te horen dat haar ex-man was overleden. De gevangene zou zijn gestorven "door verstikking door een vastzittend stuk vlees", meldt France Info. Er zou onmiddellijk alarm zijn geslagen door een medegevangene, waarna een bewaker eerste hulp toediende in een poging om Belrhitri weer te kunnen laten ademen. Daarna werd de 40-jarige overgebracht naar het ziekenhuis waar hij op 18 oktober is overleden.

Officier van justitie, Jean-David Cavaillé, heeft verklaard dat er een onderzoek is gestart naar de doodsoorzaak, maar dat er tot nog toe niets verdachts aan het licht is gekomen. "Er is geen objectief bewijs dat het lichaam beschadigd is", verklaarde Cavaillé. In de ogen van de familie van het slachtoffer blijven de omstandigheden van de dood van Taoufik onduidelijk. Ze hebben de advocaat Philippe Capsié in de arm genomen om een brief te sturen naar de openbare aanklager van Perpignan en de directie van de gevangenis. In de brief vragen ze om "de omstandigheden van dit overlijden te achterhalen".

"Dit gezin heeft moeite om de uitleg van de gevangenis te aanvaarden en dit wordt nog verergerd door de emotie over het feit dat ze er pas 23 dagen later over zijn ingelicht. We wachten op een volledig exemplaar van het onderzoek van de openbaar aanklager. We willen weten of er serieus onderzoek is gedaan, of de getuigen zijn verhoord. Ik heb ook om het autopsierapport gevraagd", legt Capsié uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team