Zoeken

Reders verhogen prijs op overtocht Marokko-Spanje

29 augustus 2014 - 23:19 - Marokkanen in het buitenland

©

Zoals elk jaar liggen de prijzen voor de overtocht van Marokko naar Spanje erg hoog aan het einde van de zomervakantie. Op 23 augustus hebben rederijen scherpe prijsverhogingen doorgevoerd. Boottickets zijn gemiddeld 40% à 50% duurder dan gewoonlijk. In juli wordt dezelfde trend opgemerkt, maar dan op tickets van Spanje naar Marokko.

Reders op de zeeroutes Tanger-Tarifa en TangerMed-Algeciras zijn allen Spaans, behalve Intershipping. Zoals elk jaar profiteren ze van de terugkeer van Marokkanen naar Europa om hun prijzen te verhogen.

Voor een enkel reis van Tanger naar Tarifa met een personenauto en vier volwassenen, moet men ongeveer ​​3220 dirham op tafel leggen, en 5600 dirham voor een heen en terug reis. Nieuwkomer Intershipping is iets goedkoper dan zijn concurrenten. Om marktaandelen te winnen verkoopt de groep zijn tickets 400 à 500 dirham goedkoper.

De oversteek van Tanger Med naar Algeciras is een kleine 300 dirham goedkoper voor een auto en vier volwassenen. Met de auto naar Tanger Med rijden is wel iets langer dan de boot in Tanger zelf te nemen.

Tijdens de zomervakantie is de beste optie de boot in de bezette Spaanse enclave Sebta te nemen. Voor een enkel reis naar Algeciras mogen reizigers rekenen op een prijs van 2400 dirham. Een heen en terug reis kost ongeveer 3900 dirham. Maar nogmaals is het grote nadeel dat men eerst met de auto tot Sebta moet rijden om daar aan een dubbele wachttijd te worden onderworpen, eerst aan de grens van Bab Sebta en nadien in de haven.

Uren wachten op de boot

"Dit is oplichting"

In Tanger hebben reizigers hun ongenoegen geuit over de hoge prijzen. "Er wordt misbruik gemaakt van onze eerlijkheid, de volgende keer zullen we vanuit Sebta vertrekken. We betalen enorm veel voor onze vakantie in Marokko."

Reisagentschappen bevestigen de overdreven prijzen. Volgens Abdeslam, al jaren reisagent in Tanger, wordt alles gedaan om wereld-Marokkanen van Tanger weg te jagen zodat ze de boot in Tanger Med of Sebta gaan nemen.

Reizigers in de haven van Tanger Med zijn ook niet bepaald blij met de hoge prijzen. Malik, Marokkaan uit Frankrijk, vindt dat de koopvaardij en de mededingingsautoriteit moeten ingrijpen. Een andere man op de haven vindt het pure oplichting.

In Spanje werden er in het laatste decennium vaak onderzoeken uitgevoerd door de mededingingsautoriteit. Overtredingen zoals prijsafspraken werden streng bestraft met hoge boetes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team