Zoeken

Spoedvergadering Marokko Spanje om excuses controle Koning Mohammed VI

30 augustus 2014 - 22:32 - Marokko

©

De Spaanse en Marokkaanse ministers van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz en Mohamed Hassad hebben woensdag een spoedvergadering gehad in Tetouan. Tijdens de ontmoeting heeft Spanje formeel excuses aangeboden aan Mohammed VI. De Marokkaanse Koning was een paar dagen eerder door de Guardia Civil op zee nabij Sebta gecontroleerd.

Noch Spanje noch Marokko hadden de vergadering aangekondigd. Spaanse krant El Mundo oordeelt daarom dat er "iets achter deze onaangekondigde meeting zit".

Enkele uren na de spoedmeeting van de twee bewindsmannen, werd een gezamenlijke verklaring van beide afdelingen gepubliceerd waarin Marokko wordt bedankt voor "de snelle reactie van de Marokkaanse autoriteiten" na de massale poging van illegale immigranten om Spanje te bereiken op 11 en 12 augustus.

In deze zwarte dagen voor Spanje, bereikten ruim 1400 illegale migranten uit sub-Sahara Afrika de kusten van het zuid-Europees land. Het merendeel werd op zee opgepikt door de Spaanse kustwacht. De rest bestormde de hekken die Marokko van de bezette enclaves Sebta en Melilla scheidden.

Ministers Mohamed Hassad en Jorge Fernàndez Díaz

Wraak

Met deze verklaring wijst het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigingen van meerdere Spaanse NGO’s van de hand. Volgens de organisaties hebben de Marokkaanse veiligheidsdiensten (politie, gendarmerie en kustwacht) op 11 en 12 augustus de migranten met opzet laten vertrekken. Marokko zou uit wraak hebben gehandeld omdat Koning Mohammed VI op zee nabij Sebta door de Guardia Civil was tegengehouden. Volgens de officiële versie dachten de Spaanse agenten dat ze met drugshandelaren te maken hadden.

De controle van het plezierjacht van Koning Mohammed VI werd ook voor het eerst indirect bevestigd door de Spaanse minister. In een verklaring na zijn meeting met Mohamed Hassad vertelde Jorge Fernández Díaz namelijk dat hij weigerde "wat er is gebeurd als een incident te beschouwen", maar gaf wel toe dat er "iets is gebeurd" op zee nabij Sebta.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team