Zoeken

Vakantie in Marokko: uren wachten op de boot in Algeciras

4 augustus 2014 - 18:05 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die tijdens de zomervakantie naar hun land van herkomst keren hebben de laatste dagen heel veel geduld moeten hebben om de boot tussen Algeciras en Tanger of Sebta te nemen. De wachttijd liep zaterdag en zondag op tot 12 uur om een plaatsje te bemachtigen op één van de twintig schepen die de oversteek naar Marokko doen.

Ze komen uit Nederland, België en vooral Frankrijk, en hebben allemaal het einde van de vastenmaand Ramadan afgewacht om met de auto of bus naar Marokko te vertrekken. Een zeer vermoeiende maar uiteindelijk deugddoende reis, wanneer ze hun land en familie terugzien.

"Elk jaar is het hetzelfde, maar nu gaat het veel beter"

Geïnterviewd door de Spaanse krant El Mundo, zegt Fakhira erg moe maar ook erg blij te zijn om Marokko terug te zien. In het algemeen zijn de reisomstandigheden volgens haar in de afgelopen jaren veel verbeterd. "Elk jaar is het hetzelfde, maar nu gaat het veel beter" zegt ze aan de krant.

"Het is een moeilijke reis, maar het is de moeite waard"

Hamida, een andere Marokkaanse vrouw die een verslaggever van El Mundo in de haven van Algeciras ontmoette, zegt wat meer over haar "lange en vermoeiende" reis vanuit Frankrijk, maar "de moeite waard". Rustplaatsen op Spaanse snelwegen dienen enkel om bij te tanken en frisdrank te kopen. Het doel is om door te rijden naar het zuiden van Spanje. Bij het zien van de verkeerstekens in het Arabisch weet iedereen dat de boot niet ver meer is.

Ook al zeggen ze het niet openlijk, geeft iedereen toe dat de zomeroperatie van de Spaanse autoriteiten het toegestaan heeft om de reis minder moeilijk en stresserend te maken, aldus de krant. Iedereen herinnert zich dat slechts een tiental jaar geleden urenlange files nodig waren om de stad Algeciras binnen te komen en dat men soms meerdere dagen moest wachten om op de boot naar Marokko te kunnen. Vandaag de dag zijn de verkeersaanwijzingen veel duidelijker en is het verkeer naar de haven veel gemakkelijker.

Elk jaar gaan ruim 2,5 miljoen in het buitenland - en vooral in Europa - wonende Marokkanen met meer dan 500.000 voertuigen op vakantie naar Marokko. Hoewel reizen met het vliegtuig steeds populairder wordt, blijft de auto het favoriete vervoermiddel, omdat de meeste vakantiegangers zich ook in Marokko gemakkelijk willen kunnen verplaatsen.

Tot 1 augustus hebben meer dan een miljoen Marokkanen de oversteek tussen Spanje en Marokko gemaakt. Het merendeel nam de boot in Algeciras. Op piekdagen vertrekt er om het uur een boot met 700 voertuigen naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team