Zoeken

Koning Mohammed VI tegengehouden door Spaanse kustwacht

26 augustus 2014 - 16:16 - Marokko

©

Koning Mohammed VI werd op 7 augustus door de Spaanse Guardia Civil gecontroleerd. De Koning voer toen met zijn plezierjacht in de wateren bij de bezette Spaanse enclave Sebta, in het noorden van Marokko.

Volgens een informatie van El Mundo bevond het koninklijke jacht zich nabij Punta Almina, toen een patrouille van de Guardia Civil de boot aanhield om een routinecontrole uit te voeren. De Spaanse politie dacht met drugssmokkelaars op weg naar Spanje te maken te hebben. Volgens de krant vielen vooral de twee jetski’s van Mohammed VI op.

Mohammed VI en Felipe VI

"Weten jullie niet wie ik ben? "

Koning Mohammed VI kwam zelf naar buiten en vroeg in het Spaans aan de agenten van de Guardia Civil: "Weten jullie niet wie ik ben?". Een van de agenten antwoordde van niet, maar één van zijn collega’s besefte echter wel wie ze hadden aangehouden waarna het plezierjacht onmiddellijk mocht doorvaren.

Maar daar eindigt het verhaal niet. Een diep beledigde Mohammed VI bleef met zijn boot ter plekke en belde de Koning van Spanje, Felipe VI. De minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernàndez Díaz werd van het voorval geïnformeerd en nam zelf contact op met de regeringsafgevaardigde in Sebta, Francisco González Perez.

Daarop volgde, volgens de krant, een gesprek tussen de Spaanse regeringsafgevaardigde en de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Hassad, om de acties te bespreken die moesten worden ondernomen om het incident op te lossen en nieuwe spanningen in de betrekkingen tussen de twee landen te vermijden.

Anderhalf uur later werd een luitenant-kolonel met een delegatie van de Guardia Civil naar de koninklijke boot gestuurd om excuses aan te bieden aan Koning Mohammed VI.

Opmerkelijk is dat slechts een week later, bijna duizend illegale immigranten vanuit Marokko naar het zuiden van Spanje zijn vertrokken. Een aantal Spaanse verantwoordelijken zijn ervan overtuigd dat het het antwoord is van de Marokkaanse Koning op de beledigende manier waarop hij werd behandeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team