Zoeken

Namaak: douane Marokko streng met wereld-Marokkanen

12 augustus 2014 - 16:06 - Marokkanen in het buitenland

©

Wereld-Marokkanen die de zomervakantie in Marokko doorbrengen, maken vaak van de gelegenheid gebruik om in de soeks en oude medina’s spullen te kopen die ze daarna naar hun verblijfsland meenemen. Velen worden aangetrokken door namaakproducten, vooral van luxe merken, die tegen zeer betaalbare prijzen worden verkocht terwijl originele producten buiten bereik liggen. Maar opgelet! Bij de douane kunnen zware sancties vallen.

Veel namaakproducten worden uit China en andere Aziatische landen ingevoerd. Marokko heeft echter ook een eigen namaak-industrie van vooral textiel, leder, elektrische goederen, auto-onderdelen en cosmetica. Dat werd vorig jaar aangetoond met een grootschalig onderzoek, waarin de waarde van de namaaksector in Marokko werd geschat op 6 à 12 miljard dirham. Dat is 0,7% - 1,3% van het Bruto Binnenlands Product. De Marokkaanse belastingdienst zou jaarlijks ruim 1 miljard dirham verliezen door de informele sector, die ongeveer 30.000 mensen gebruikt.

Schoenen, kleding, sieraden, horloges, lederwaren of hi-tech producten, in Marokko hebben alle wereldbekende merken hun imitatie. Fashionistas met een klein budget kunnen de mode op de voet volgen, maar soms gebeurt dat ten koste van hun gezondheid! Namaakgoederen, vooral kleding en schoenen, zijn namelijk vaak gemaakt met onnatuurlijke en soms gevaarlijke materialen.

Zo wordt voor kleding bijvoorbeeld polystyreen en polyamide gebruikt in plaats van katoen of wol. Schoenen worden vervaardigd met kunstleer en kunststoffen ter vervanging van echte leder, dat niet alleen duurzamer is, maar ook comfortabeler en gezonder. Chemicaliën die worden gebruikt bij de vervaardiging van imitatie producten worden niet onderworpen aan controle- en inspectiediensten. Vervalsers hebben totaal geen aandacht voor de basic regels van veiligheid en hygiëne.

Namaakgoederen worden vernietigd
Namaakgoederen worden vernietigd

Inbreuk op de douanewetgeving in Marokko

De Marokkaanse douane heeft dit jaar nieuwe en veel strengere regels ingevoerd om de handel in namaakproducten beter te bestrijden. De nieuwe maatregelen die betrekking hebben tot de wet 17-97 op de bescherming van de industriële eigendom, voldoen aan de internationale normen in de strijd tegen namaak. In aanvulling op de inbeslagneming en vernietiging van namaakgoederen, kunnen strenge straffen worden uitgesproken. Ook is het nu mogelijk om de daders strafrechtelijk te vervolgen.

In Frankrijk wordt elke zomer een voorlichtingscampagne gehouden over de risico’s van namaakproducten voor reizigers. Er wordt hen aangeraden om in het buitenland geen nep-producten te kopen en ze vooral niet mee te nemen in hun bagage wanneer ze naar Frankrijk terugkeren. Kleine overtreders mogen een strenge boete verwachten. Mensen die op grote schaal namaakspullen smokkelen riskeren behalve een boete, ook een zware gevangenisstraf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team