Zoeken

Portugese hotels zoeken Marokkaanse werknemers

29 oktober 2022 - 07:00 - Wereld

©

In de Algarve in Portugal zijn hotels op zoek naar Marokkaanse werknemers en vragen daarom aan de Portugese regering het vrije verkeer van werknemers te stimuleren. In de sector zijn bijna 8000 extra arbeidskrachten nodig.

In opdracht van de Vereniging van Hotels en Toeristische Bedrijven Algarve (AHETA) en uitgevoerd door de Universiteit van de Algarve via het Samenwerkingslaboratorium voor Toerisme en Innovatie (KIPt COLAB), is een studie uitgevoerd met als titel "O capital humano na hotelaria e empreendimentos turísticos do Algarve" (Menselijk kapitaal in het hotelwezen en de ontwikkeling van het toerisme in de Algarve). Hieruit blijkt dat de sector bijna 8000 extra werknemers nodig heeft. "De vraag naar arbeidskrachten in de onderzochte bedrijven varieert van 4484 tot 7906 tegen eind 2023", aldus het onderzoeksrapport.

Lees ook: Portugal wil arbeidskrachten aantrekken uit Marokko

De auteurs van het rapport stellen dat de AHETA-leden momenteel ongeveer 17.000 mensen in dienst hebben. Naar verwachting zal dit aantal met 30 procent toenemen, maar de sector kampt met een tekort aan arbeidskrachten. Dat is deels het gevolg van problemen bij de aanwerving. "Moeilijkheden bij de aanwerving zijn onmiskenbaar, vooral op meer uitvoerende werkterreinen zoals catering, accommodatie en onderhoud," zei onderzoeker en professor Antónia Correia bij de presentatie van de resultaten van de studie.

Lees ook: Marokko-Portugal: overeenkomst voor aanwerving Marokkanen

AHETA verzoekt de Portugese regering, om deze tekortkoming te ondervangen door haast te maken met het besluit om een protocol inzake het vrije verkeer van werknemers voor deze sector te ontwikkelen. Dat zou moeten gebeuren met de Portugeestalige landen, Marokko en India.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team