Zoeken

Familierecht: Koning Mohammed VI’s deadline loopt vandaag af

26 maart 2024 - 15:00 - Marokko

©

De commissie die belast is met de hervorming van het Marokkaanse familierecht, de Moudawana, heeft tot vandaag de tijd om haar rapport aan Koning Mohammed VI te presenteren. Feministen hopen op erkenning van de rechten van vrouwen op het gebied van erfenis, een verbod op polygamie en kindhuwelijken.

De laatste herziening van de Moudawana dateert van 2002 en bracht toen nieuwe rechten voor vrouwen. Feministen vinden die vooruitgang onvoldoende en eisen nu volledige gelijkheid tussen man en vrouw inzake erfenis, een verbod op polygamie en kindhuwelijken, en gelijke voogdij over de kinderen.

Lees ook: Marokko in beweging: familierecht gaat op de schop

Volgens het collectief "Uitgebreide en ingrijpende wijzigingen in het familierecht" is een grondige herziening van de Moudawana nodig om de ongelijkheid tussen man en vrouw weg te werken. De huidige familiecode, gebaseerd op de sharia, bepaalt bijvoorbeeld dat vrouwen de helft erven van wat mannen erven. Als een vrouw geen broers heeft, gaat haar erfdeel naar haar neven of ooms.

Polygamie is toegestaan onder voorwaarden, en kindhuwelijken kunnen met toestemming van de rechter worden voltrokken. Volgens de huidige Moudawana hebben alleen mannen het recht om hun kinderen in te schrijven op school, een bankrekening voor hen te openen of identiteitsdocumenten aan te vragen. Vrouwen hebben toestemming van de vader nodig om deze stappen te ondernemen.

Lees ook: Polygamie, erfrecht en kindhuwelijken: de strijd van Marokkaanse feministen

Koning Mohammed VI gelastte op 26 september 2023 de hervorming van de Moudawana. De regering kreeg zes maanden de tijd om een nieuw voorstel te formuleren. De hervorming beoogt vrouwen volledige toegang tot hun rechten te garanderen, "in perfecte overeenstemming" met de islamitische wet. De inhoud van het nieuwe wetsvoorstel is nog niet bekendgemaakt en heeft geleid tot een verhit debat tussen conservatieven en progressieven. De regering zal het voorstel vandaag aan de Koning presenteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team