Zoeken

Marokko: ’geheime huwelijken’ door polygamieverbod?

29 oktober 2023 - 11:00 - Marokko

©

Mustapha Ramid , voormalig minister van Justitie, heeft zijn zorgen geuit over het groeiend aantal "geheime huwelijken" in Marokko, een fenomeen dat hij toeschrijft aan de afwijzing van verzoeken tot polygamie door de rechterlijke macht.

Tijdens een conferentie in Meknes belichtte hij hoe polygamie steeds ontoegankelijker is geworden door strikte wettelijke beperkingen, die zowel uitzonderlijke redenen als voldoende financiële middelen vereisen. Mustapha Ramid baseerde zich op een rapport van de Hoge Raad voor de Rechterlijke Macht, uitgebracht in januari, waaruit blijkt dat het aantal aanvragen voor polygamie steeg van 3117 aanvragen in 2017 tot 3590 in 2019 en bijna 20.000 in de afgelopen vijf jaar. Volgens het rapport hebben de rechtbanken echter slechts 39% van deze aanvragen goedgekeurd. De voormalige minister uitte zijn bezorgdheid over wat de afgewezen aanvragers vervolgens besloten te doen.

Lees ook: Marokko: polygamie blijft een feit, ondanks wettelijke obstakels

Hij besprak de implicaties van deze afwijzingen en stelde dat betrokken koppels mogelijk al traditionele ceremonies hadden gehouden, geschenken hadden uitgewisseld en zich op verschillende andere manieren hadden verbonden. Bij afwijzing van hun aanvraag door de rechters, sluit Ramid niet uit dat ze hun relaties voortzetten in een onofficiële setting, zonder wettelijke bescherming voor de vrouw én de man.

Lees ook: Marokkanen frauderen met machtiging voor polygamie

Ramid benadrukte de noodzaak om deze kwestie serieus te nemen en waarschuwde tegen het nabootsen van westerse beleidsmaatregelen die polygamie verbieden maar andere vormen van meervoudige relaties toestaan, waaronder die tussen personen van hetzelfde geslacht. Hij dringt er bij de autoriteiten aan om onderzoek te doen naar mannen wier aanvragen werd afgewezen. Volgens Ramid vertegenwoordigt polygamie slechts 0,66% van alle huwelijken. Hij beschuldigt "seculieren en modernisten" er daarom van ongegronde problemen te veroorzaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team