Zoeken

Marokko in beweging: familierecht gaat op de schop

3 oktober 2023 - 11:00 - Marokko

©

In reactie op de instructies van Koning Mohammed VI is de Marokkaanse regering onder leiding van Aziz Akhannouch, druk in de weer met de hervorming van de familierecht. Gedurende de afgelopen week zijn er in Rabat verschillende belangrijke bijeenkomsten gehouden waarbij de te nemen stappen zijn besproken.

Minister Abdellatif Ouahbi van Justitie benadrukte in een verklaring het belang van een nationaal dialoog. "We zullen luisteren naar maatschappelijke organisaties en overheidsverantwoordelijken om overeenstemming te bereiken over een reeks veranderingen. Ons doel is om in eerlijkheid de positie van de Marokkaanse vrouw te bevorderen, wat altijd ons voornaamste doel is geweest." De herziening van de Moudawana, die al twintig jaar van kracht is, is noodzakelijk om de problemen en tekortkomingen waar gezinnen mee te maken krijgen, aan te pakken.

Lees ook: Koning Mohammed VI beveelt hervorming Familierecht

De derde bijeenkomst op zaterdag in de Academie van het Koninkrijk in Rabat was gericht op de methodologie van de hervorming. Deze sessie werd bijgewoond door diverse topfunctionarissen, waaronder vertegenwoordigers van de Marokkaanse mensenrechtenraad en de minister van Sociale Integratie en Familie.

Lees ook: Gescheiden Marokkaanse vrouwen eisen meer rechten

Koning Mohammed VI benadrukte in een brief aan Premier Aziz Akhannouch de urgentie van de hervorming. "Het is nu noodzakelijk om de wet opnieuw te bekijken om de tekortkomingen en disfuncties te corrigeren die duidelijk zijn geworden door de gerechtelijke toepassing ervan. Ook moet het worden aangepast aan de evolutie van de Marokkaanse samenleving en de behoeften van duurzame ontwikkeling," schreef de monarch.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team