Zoeken

‘Moroccan Matchmaker’, nieuw koppelbureau voor moslims in Nederland

24 februari 2021 - 17:20 - Wereld

©

Latifa Azzouzi en Fatima M’barki runnen sinds begin dit jaar ’Moroccan Matchmaker’, een koppelbureau voor moslims die op zoek zijn naar een Marokkaans-Nederlandse of -Belgische huwelijkskandidaat.

De 41-jarige onderneemster Latifa Azzouzi weet uit eigen ervaring dat de zoektocht naar een partner niet altijd makkelijk is voor vrouwen. En online datingapps bieden niet voor iedereen een oplossing. "Er zitten behoorlijk wat gekkies tussen. Getrouwde mannen die uit zijn op een spannend avontuur. Ik heb geen tijd en energie voor het filteren van serieuze kandidaten", zegt Latifa aan NRC. "Toen ik studeerde, ontmoette ik enorm veel mensen op allerlei gelegenheden. Maar als je een fase verder bent in je leven, wordt dat minder. Ook is een deel van de mensen die je ontmoet, niet meer beschikbaar. Zeker als je een leuk en druk leven hebt met werk, vrienden en familie, denk je al snel: ik zie wel wat er op mijn pad komt. En voordat je het weet ben je een paar jaar verder."

Ook haar zakenpartner Fatima M’barki zag dat er nood was aan een dergelijke dienstverlening. "Zelf ben ik al jaren getrouwd, maar ik heb de huwelijksmarktperikelen onder Marokkaanse Nederlanders altijd al een fascinerend schouwspel gevonden. Het gaat zo vaak onnodig fout. Dan komt een vrouw bijvoorbeeld heel zelfverzekerd over bij de eerste ontmoeting, waardoor de man zich geïntimideerd voelt. Bij geen van beiden zegt dat iets wezenlijks over het karakter. Wij zijn er om daardoorheen te prikken en te helpen. Er zijn personal shoppers, personal assistants. Wij zijn personal huwelijks- assistants."

Vrouwen hebben soms ook een onrealistische checklist waaraan een partner moet beantwoorden. "Als ik naar mezelf kijk: ik had zulke onrealistische wensen. Hij moest absoluut niet kaal zijn! Maar de redenen waarom ik van mijn man hou, zijn niet de dingen die toen op mijn wensenlijst stonden. Hij brengt mij een kruik als ik met buikpijn in bed lig. Hij staat een keer extra op voor de kinderen zodat ik kan uitslapen. Dat zijn zaken die ik van te voren helemaal niet had kunnen bedenken", zegt Fatima in dezelfde krant.

Alleen mensen die serieus op zoek zijn naar een huwelijkspartner, kunnen zich op ’Moroccan matchmaker’ inschrijven. Er is geen online database waar iedereen zomaar doorheen mag swipen. Alleen zij twee hebben toegang tot alle profielen om de beste match te maken. Ze checken alle profielen in een persoonlijk gesprek waarin ook de wensen van kandidaten worden besproken. "We kijken vooral of de wensen reëel zijn," zegt Latifa. "Stel een man wil een maagd, om maar een onwaarschijnlijk cliché-voorbeeld te gebruiken. Een totaal onredelijke eis. Wij gaan daar niet in mee."

Na het gesprek wordt er een uitgebreid profiel opgesteld en wanneer twee profielen matchen, leggen ze die aan de beide kandidaten voor. Als beiden instemmen, volgt een ontmoeting. De dienst is voornamelijk voor Marokkaanse Nederlanders en Belgen. "De meeste Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond willen een partner met diezelfde achtergrond. Dat geldt voor mij. En voor veel vrouwen en mannen, begrijpen wij. Dat is gewoon vertrouwder. Ook voor ons als matchmakers, we voelen die wereld beter aan."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team