Zoeken

Polisario wil zijn voorwaarden aan Marokko opleggen

2 januari 2021 - 14:00 - Wereld

©

De Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) heeft haar voorwaarden bekend gemaakt voor een terugkeer aan de onderhandelingstafel met Marokko om de problemen rond de kwestie van de Marokkaanse Sahara te bespreken.

De minister van Informatie en woordvoerder van de Sahrawi-regering, Hamada Salma Daf, heeft in een verklaring aan het Algerijnse persbureau APS laten weten dat de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) niet tegen een vreedzame oplossingen is. Daf zegt echter dat de Sahrawi’s alleen willen onderhandelen als Marokko de Sahara erkent als een volledig soevereine lidstaat van de Afrikaanse Unie (AU) ".

Hij benadrukt nog eens dat de SADR voorstander is van een vreedzame oplossing, maar "vastbesloten blijft om de gewapende strijd voort te zetten die sterk wordt gesteund door het Saharaanse volk". Ook reageerde Daf op de oproep die de Afrikaanse Unie tijdens haar laatste top op 6 december heeft gedaan aan beide partijen om een nieuwe staakt-het-vuren te onderhandelen. Volgens de minister is de SADR hiertoe bereid, maar houdt wel vast aan haar eisen.

Hamada Salma Daf stelt dat het niet strikt noodzakelijk is dat er een VN-gezant aanwezig is bij de onderhandelingen. Naar zijn idee is een dergelijke VN-functionaris slechts een "eenvoudige bemiddelaar" in het proces. "Het is de Veiligheidsraad die het verschil zou kunnen maken. Helaas zijn er permanente leden die het proces van vestiging in de Sahara en de totstandbrenging van vrede in de regio belemmeren", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team