Zoeken

Algerije zoekt steun Sahara-kwestie bij Afrikaanse landen

26 januari 2021 - 10:00 - Wereld

©

Algerije heeft de Sahara-kwestie onder de aandacht willen brengen bij Zuid-Afrika om het dossier weer op de kaart te zetten bij de Afrikaanse Unie. De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken deed deze poging, maar meerdere overheidsfunctionarissen zouden hebben aangegeven niet achter de minister te staan.

Zuid-Afrika is het enige land in het werelddeel dat hetzelfde standpunt heeft als Algerije wat betreft de Sahara, meldt Africa Intelligence in het artikel "Westelijk Sahara: geen steun in de Afrikaanse Unie, Algiers doet een laatste poging".

De regering in Algiers zou Angola en Kenia ook hebben gevraagd om hun te steunen in hun verzoek om het Sahara-kwestie op de kaart te zetten. Deze landen hebben aangegeven achter Marokko te staan en erkennen de Sahara als een Marokkaans grondgebied. Zij beroepen zich op het verdrag die in 2018 in Nouakchott door de Afrikaanse Unie is aangenomen. Daarin staat dat de Afrikaanse Unie het dossier overlaat aan de Verenigde Naties.

Ook Nigeria wil zich niet in de kwestie mengen. De Nigeriaanse president Mohamed Buhari wil neutraal blijven. De Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) voelde er ook niet veel voor om op het voorstel van Algerije in te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team