Zoeken

Marokko onderhandelt doodstraf Marokkanen in Irak

1 december 2023 - 12:00 - Marokko

©

Abdellatif Ouahbi, Marokkaanse minister van Justitie, heeft bekendgemaakt dat hij aan de Iraakse autoriteiten heeft gevraagd om de doodstraf voor Marokkanen die veroordeeld zijn voor terrorisme, niet uit te voeren.

Tijdens de bespreking van de begroting van het ministerie van Justitie in de commissie voor Justitie, Wetgeving en Mensenrechten van de Kamer van Adviseurs op maandag, gaf Ouahbi aan dat tijdens zijn eerste bezoek aan Irak een samenwerkingsovereenkomst was gesloten tussen de twee landen. Dit bezoek resulteerde in de omzetting van de doodstraf naar een levenslange gevangenisstraf voor twee Marokkaanse vrouwen.

Lees ook: Marokkaanse meisje uit Irak teruggehaald

De minister vermeldde ook dat tijdens zijn bezoek aan Bagdad een 7-jarig Marokkaans meisje uit Souss, dat geboren en opgegroeid was in de gevangenis, naar Marokko is teruggebracht na moeilijke onderhandelingen met de Iraakse autoriteiten.

Lees ook: Doodstraf Marokkaanse in Irak omgezet in levenslang

Ouahbi benadrukte verder dat hij met de Iraakse autoriteiten een akkoord had gevonden om de doodstraf van sommige gevangenen die zich bij de terroristische organisatie Daesh hadden aangesloten, om te zetten in levenslange gevangenisstraffen. Hij wees erop dat in Irak geen vastgestelde termijn is voor de uitvoering van de doodstraf.

Bladna.nl